Historisk arkiv

Høring om ny cyberstrategi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har utarbeidet et forslag til ny strategi for cybersikkerhet, som skal styrke Norges evne til å forebygge og håndtere alvorlige IKT-angrep.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har utarbeidet et forslag til ny strategi for cybersikkerhet, som skal styrke Norges evne til å forebygge og håndtere alvorlige IKT-angrep.

Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet sender strategien ut på høring nå. Les mer her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/dok/hoeringer/hoeringsdok/2010/Forslag-til-strategi-for-cybersikkerhet.html?id=599895

- Avhengigheten av IKT og internett er i dag blitt en strategisk sikkerhetsutfordring. Både Forsvaret, sivile myndigheter og store norske bedrifter med kritiske samfunnsfunksjoner er avhengig av IKT for å levere tjenestene de skal. Samlet sett har dette gjort samfunnet mer sårbart, står det i strategien.

Utsatt for angrep
Elektronisk informasjonsuthenting blir benyttet til spionasje både mot stater, mot militære styrker, og mot private selskaper. Angrep på IKT-systemer blir benyttet i konfliktsituasjoner og er en del av moderne krigføring. Angrep over nett kan lamme strømforsyning, industriprosesser og andre samfunnskritiske funksjoner. Kriminaliteten på internett er i sterk vekst. I Norge har både Forsvaret, store virksomheter, tjenesteleverandører og toppledere i offentlig og privat sektor blitt utsatt for alvorlige IKT-hendelser.

Internasjonalt tema
Cybersikkerhet er et tema internasjonalt. NATOs parlamentarikerforsamling fremholder at cyberangrep sammen med terrorisme og spredning av kjernevåpen nå er en av de mest alvorlige asymmetriske truslene alliansen og medlemsstatene står overfor. En rapport fra Det hvite hus slår fast at cybersikkerhet utgjør en av de mest alvorlige økonomiske og nasjonale sikkerhetsutfordringer nasjonen står overfor i det 21. århundre.
I strategien blir det foreslått 22 tiltak for å styrke Norges evne til å forebygge og håndtere alvorlige IKT-hendelser.

Strategiens hovedmål er å:
- Etablere en felles situasjonsoversikt og forståelse
- Bygge og opprettholde robuste og sikre IKT-systemer
- Bevisstgjøre, opplyse og påvirke
- Styrke evnen til å oppdage, varsle og håndtere IKT-hendelser
- Bekjempe og etterforske IKT-hendelser
- Styrke samordningen av cybersikkerhetsarbeidet

Høringsfristen er 25. juni 2010.