Historisk arkiv

Justerer norsk Afghanistan-bidrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Vi ønsker å justere det norske styrkebidraget slik at vi kan gi støtte til alle enhetene i den afghanske brigaden i området, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Norske styrker i Faryab
Norske styrker i Faryab. Foto: ISAF media.

De norske styrkebidragene i Afghanistan vil fremdeles være konsentrert til Faryab-provinsen, med hovedbase i PRT Maimana.
- Det norske bidraget i Afghanistan dreies gradvis mer over til partner- og mentorstøtte til afghanske styrker. Endringen vil ikke skje før i 2011, sier Faremo.

Det siste året har det vært en tredobling av de afghanske sikkerhetsstyrkene i Faryab.
- Mentorering av brigaden som nå er forlagt til Faryab vil bidra til at den utvikles til en selvstendig fungerende styrke, som etter hvert kan overta sikkerhetsansvaret sier Faremo. 

Mer opplæring
Den norske justeringen er i full overensstemmelse med ISAFs strategi, og legger grunnlaget for en ytterligere dreining i det norske styrkebidrag i retning av opplæring, trening og kapasitetsbygging av afghanske sikkerhetsstyrker.

- Vi kommer fremdeles til å drive partnering og mentorering på alle nivåer, også kandaknivå med denne justeringen. Fordelen med den foreslåtte justeringen er at vi nå kan se hele brigaden under ett og styre våre ressurser for å støtte opp under den delen av brigaden som trenger mest støtte til et gitt tidspunkt eller operasjon.

Styrker afghansk kapasitet
I fjor endret den NATO-ledede ISAF-styrken sin strategi i Afghanistan. Det ble økt fokus på beskyttelse av sivilbefolkningen og kapasitetsbygging av afghanske sikkerhetsstyrker for å sette dem i stand til å selv ta vare på ansvaret for sikkerheten i landet.
- Norge tok lenge til orde for en slik dreining. Norske militære styrker ligger allerede langt fremme med sin målrettede innsats for å styrke kapasiteten til afghanske sikkerhetsstyrker i Nord-Afghanistan, sier forsvarsministeren.