Historisk arkiv

Markerte 9. april på Oscarsborg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

70 år etter at Blücher ble senket utenfor Oscarborg ble dagen markert på samme sted. – Den sikre lærdommen fra 9. april er at man må være forberedt på å møte det uventede, sier statssekretær Espen Barth Eide.

- Der mener jeg at man har lært en god del, la han til.

Espen Barth Eide på Oscarsborg 9. april 2010.
Statssekretær Espen Barth Eide mener Forsvaret er godt rustet for et i overført betydning nytt 9. april.

Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon, FAKT, arrangerte seminaret på Oscarsborg 9. april, der statssekretæren holdt avslutningsinnlegget. Han slo fast at Norge i etterkrigstida fant en god løsning når det gjaldt forsvarsstruktur, som passet datidens utfordringer og det nye Nato.
- Når vi de siste 20 årene har arbeidet for å endre Forsvaret, er det fordi det er en ny situasjon. Vi må sikre at Forsvaret fungerer nå og i fremtiden, understreket han.

Maritime utfordringer hjemme
Barth Eide pekte på at Norges utfordringer først og fremst er maritime, og at man i forsvaret av Norge har valgt å satse tungt på sjøforsvar, luftforsvar og etterretning. I tillegg har man valgt å holde seg med et forsvar for to oppgavesett – både hjemme og ute. Andre land, som Danmark, har definert at de kun har sikkerhetsutfordringer ute, ikke innenfor egne grenser

- Norge har også utfordringer hjemme Nordområdene er vårt viktigste strategiske satsningsområde. Derfor kjøper vi for eksempel fregatter: De er krigsskip beregnet på å forsvare Norge, men kan også med hell nedskaleres til å brukes til for eksempel  anti-piratvirksomhet i Adenbukta. Det motsatte, altså å bruke anti-piratfartøyer i nordområdene, ville ikke vært mulig, sier han.

Hedret oberst Eriksen
Seminaret startet med at forfatteren Alf R. Jacobsen fortalte om hva som hendte på Oscarsborg 9. april 1940, og dilemmaet oberst Birger Eriksen sto overfor da de tyske krigsskipene kom inn Oslofjorden. Skulle han, for første gang i den unge nasjonens historie, skyte med skarpt mot en overlegen fiende?
- Dette tvinger oss til å tenke: Hadde vi valgt det samme under like vilkår, eller hadde vi valgt det trygge, det bekvemme? undret Jacobsen, som mener Eriksen var et sterkt forbilde med mot og handlekraft.

Stortingspresidenten la ned krans.
Stortingspresident Dag Terje Andersen la ned krans på oberst Eriksens statue og bautaen for falte kystartillerister 1940-45.

Relevant forsvar
Viseadmiral Jan Eirik Finseth, sjef for Forsvarsstaben understreket at Forsvaret er godt forberedt på et 9. april anno 2010.
- De siste års omstillinger har gjort Forsvaret relevant i dag. Et endret sikkerhetsbilde må føre til endringer i det enkelte lands forsvar, sa han.

Finseth understreket at dagens innsatsforsvar har høy kvalitet, og kan operere fullt ut sammen med våre allierte.
- Vi har valgt kvalitet foran kvantitet, sa han.

Finseth understreket også at det norske Forsvaret har gode budsjetter sammenlignet med både de andre nordiske landene og andre europeiske allierte.

Flere bilder på Forsvarsdepartementets side på Facebook:
http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?aid=15613&id=112886285404423&ref=mf