Historisk arkiv

Soldatmøter i to leire

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde hadde flere møter med soldater både i Kabul, Mazar-e Sharif og Meymaneh under sitt besøk til Afghanistan. Begge benyttet anledningen til å skryte.

Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde hadde flere møter med soldater både i Kabul, Mazar-e Sharif og Meymaneh under sitt besøk til Afghanistan. Begge benyttet anledningen til å skryte av soldatene.

Forsvarsministeren og forsvarssjefen møtte soldatene i Mazar-e Sharif. - Foto: Per Ivar Strømsmoen, Forsvaret
Forsvarsministeren og forsvarssjefen møtte soldatene i Mazar-e Sharif. - Foto: Per Ivar Strømsmoen, Forsvaret

Både i Mazar-e Sharif, der den norske kontingentledelsen (NCC) og nasjonalt støtteelement (NSE) holder til og i Meymaneh, der PRT 16 nettopp har kommet ned, holdt forsvarsministeren og forsvarssjefen felles samling med soldatene.
-Tilbakemeldingene jeg får fra våre allierte er utelukkende gode. Faktisk så gode at dere ville blitt innbilske hvis jeg gjentok dem alle sammen, smilte forsvarsministeren til soldatene i begge leire. Men dere har ærlig fortjent det. Alt jeg hører og ser gjør meg stolt og takknemlig.

Budskapet var nokså likt til begge leire, selv om de kunne si til soldatene i Mazar-e Sharif at de snart skal hjem, mens de ønsket PRT-soldatene, som bare har vært i Meymaneh noen uker, velkommen ned. Begge understreket overfor soldatene hvor viktig oppdraget er, og hvor givende det er å få reise ned og høre førstehåndsinformasjon om bidraget, om hvordan soldatene opplever situasjonen og hvordan de egentlig har det når de er ute og tjenestegjør i Afghanistan.

Forsvarsminister Grete Faremo på soldatmøtet i Meymaneh. - Foto: Caroline Lunde, Forsvaret
Forsvarsminister Grete Faremo på soldatmøtet i Meymaneh. - Foto: Caroline Lunde, Forsvaret.

I PRT Meymaneh var det også viktig å diskutere endringen som nå er gjort i styrkebidraget (les om endringene for 2011 her) med soldatene. - Vi har samlet styrkene i PRT Meymaneh for at dere skal kunne lære opp og understøtte den afghanske hæren (ANA) på alle nivåer. Det er en endring vi tror er veldig riktig. Dette besøket understøtter denne oppfatninger, sier Faremo. - Å lære opp afghanerne slik at selv blir i stand til å ivareta sikkerheten i eget land, er avgjørende i de neste årene.

For forsvarsministeren var det også en trist side hun påpekte i sin dialog med soldatene. Sist hun var i Meymaneh var det for å begynne den lange og tunge turen med fire bårer hjem. Les minnetalen fra minnestunden som ble avholdt torsdag her.

Både forsvarsministeren og forsvarssjefen ønsket alle som var til stede en fredelig og god jul – og fikk vite litt om planene alle har for å sørge for en strålende feiring, selv om de befinner seg tusenvis av kilometer fra sine nærmeste. - Vi blir som en liten familie her nede også, sa flere av soldatene Faremo snakket med. - Sånn sett blir det hyggelig å feire jul hjemme, selv om selvsagt kunne tenkt oss å være hjemme.