Historisk arkiv

Spennende besøk i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Dette har vært en meget lærerik tur for meg. Det har vært spesielt gledelig å treffe så mange engasjerte og flinke medarbeidere, sa statsråd Grete Faremo i forbindelse med sitt besøk til Sortland, Ramsund og Harstad 22. og 23. mars.

Besøket i Nord-Norge startet ved Forsvarets kystvaktstasjon på Sortland. Kystvakten (KV) er primær myndighetsutøver innenfor fiskerikontroll, og samarbeider nært med fiskerimyndighetene for å sikre best mulig ressurskontroll. KV har også oppgaver innen suverenitetshevdelse, tolloppsyn, miljøoppsyn, redningsaksjoner, anløpskontroll med mer. 

KV helt sentral for det norske forsvaret
- Kystvakten har en sterk posisjon i det norske Forsvaret, og er et sentralt verktøy for norsk suverenitetshevdelse. Det er derfor spesielt viktig for meg å besøke KV Nord her på Sortland, sier statsråd Grete Faremo.

De senere års styrking av Kystvakten har gjort det mulig å gjennomføre en betydelig modernisering av strukturen. Eldre fartøy er blant annet erstattet  med nye, moderne og effektive fartøyer, spesialbygget for løsning av KVs mange oppgaver. – På sikt vil innføringen av nye fartøy og nye helikoptre sette KV i stand til å løse sine oppgaver mer effektivt enn i dag, presiserer statsråden. 

Marinejegerkommandoen en betydelig strategisk ressurs
Fra Sortland gikk turen til Ramsund og Marinejegerkommandoen (MJK). MJK inngår som en del av Forsvarets spesialstyrker, underlagt Sjøforsvaret. – MJK har de senere år gått fra å være et lite spesialelement til å bli en betydelig strategisk ressurs med høy beredskap og høyt treningsnivå. MJK er ettertraktet og anvendelig, og har flere ganger gjort seg bemerket i internasjonale operasjoner, skryter Faremo. 

Forsvaret svært opptatt av å rydde opp i tidligere forurensing i Ramsund. At Forsvaret tar miljøutfordringer på alvor, har man blant annet vist gjennom opprydding i Marvika og på Haakonsvern. Forsvaret vil gjennomføre nødvendige miljøtiltak i Ramsund så snart dette er praktisk mulig, antakelig i 2011. 

En suksesshistorie i Harstad
Siste stopp på programmet var besøket til Forsvarets lønnsadministrasjon (FLA) i Harstad. FLA ble etablert i 2003. Målet var en mer effektiv drift samt å sikre ensartet lønnsforvaltning, uavhengig av forsvarsgren og tjenestested. Hovedoppgavene til FLA er helhetlig og faglig ansvar for lønnsprosessen i Forsvaret, herunder beregning av lønn, tillegg-/flytterelaterte godtgjørelser, samt produsere Forsvarets lønnsregnskap. FLA er i tillegg gitt ansvaret for saksbehandling i Forsvaret om skatt og innberetning. 

– Jeg har fått beskrevet FLA som en suksesshistorie. FLA har bidratt til at Forsvaret på lønnsområdet i løpet av få år har gått fra å få vesentlige merknader til ingen vesentlige riksrevisjonsmerknader, sier Faremo. - Styrket internkontroll og god risikostyring har gitt resultater, og jeg er svært tilfreds med hvor langt FLA har kommet på dette området. Jeg vet at det arbeides målbevisst med tiltak for å forbedre lønnsadministrasjonen i Forsvaret ytterligere. Det jeg har hørt her i dag gjør at jeg føler meg trygg på at dette blir gjennomført på en god måte, avslutter statsråden.