Historisk arkiv

Transportflykjøpet har gitt store muligheter for norsk forsvarsindustri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Tre år etter at Forsvaret inngikk avtale om kjøp av fire nye transportfly av typen C-130J fra Lockheed Martin Aeronautics, har dette flykjøpet skapt betydelige industrielle ringvirkninger i Norge.

Forsvarets nye transportfly C-130J ved ankomst Gardermoen 30. juni 2010. - Foto: Forsvaret
Ett av Forsvarets fire nye transportfly C-130J ved ankomst Gardermoen 30. juni 2010. - Foto: Forsvaret

For å gjøre norsk industri bedre rustet til å konkurrere om internasjonale forsvarskontrakter, la norske myndigheter opp til en strategisk og langsiktig innretting av det industrielle samarbeidet med Lockheed Martin Aeronautics (LMA). FD har allerede godkjent prosjekter til en samlet verdi som tilsvarer anskaffelseskostnaden.

Milliardkontrakter
Den industrielle samarbeidsavtalen med LMA har vært benyttet til å åpne det amerikanske markedet for salg av forsvarsmateriell.  Et synlig resultat er Kongsberg Defence Systems rammeavtale med den amerikanske hæren for salg av PROTECTOR våpenstasjon. Rammeavtalen har en anslått verdi på 8 milliarder kroner.

Videre har industrisamarbeidet bidratt til at norske nøkkelbedrifter og andre bedrifter med relevant høyteknologisk kompetanse, har blitt posisjonert og kvalifisert til å ta del i fremtidig produksjon og understøttelse av kampflyet F-35. Det har vært sentralt å få bygget opp kritisk kompetanse på komposittproduksjon og komposittrelatert teknologi som er et nasjonalt satsingsområde i tilknytning til anskaffelsen av nye kampfly. Denne kompetanseoppbyggingen må blant annet ses i sammenheng med etableringen av et stort fabrikkanlegg på Kongsberg hvor det skal produseres komposittdeler til F-35. Det forventes at denne etablering vil få betydelige ringvirkninger for industrimiljøet på Kongsberg ettersom komposittleveranser knyttet til F-35 forventes å innebære oppdrag for nærmere 10 milliarder kroner i tilknytning til flyproduksjonen.

Kompetansesenter for internasjonale anbud
Også kompetanseheving i små og mellomstore bedrifter har blitt prioritert. Flydelproduksjon innebærer en omfattende kvalifiseringsprosess som er ressurskrevende for små bedrifter. Et av resultatene av denne satsingen er tildelingen av F-35 produksjonskontrakt til Natech i Narvik som ble vunnet etter en omfattende internasjonal anbudskonkurranse. Utfordringene knyttet til å delta i denne type anbudsprosesser har ført til etableringen av et kompetansesenter ved Natech for støtte til småbedrifter som ønsker å ta del i slike anbudskonkurranser. Gjennom industrisamarbeidsavtalen ble senteret sikret oppstartsfinansiering i ett år 

Økt tilgang til internasjonale marked
Som et ledd i strategien innledet norske myndigheter også et nært samarbeid med Forsvars-og sikkerhetsindustriens forening (FSi) for å styrke norsk forsvarsindustris muligheter for konkurrere på det internasjonale forsvarsmarkedet. Gjennom et prosjekt som ble realisert i C-130 sammenheng, har norske forsvarsbedrifter fått tilgang på Epicos, som er en global nettportal for formidling av forsvarskontrakter. Epicos-tilknytningen innebærer at norske bedrifter både kan profilere seg overfor utenlandske kunder og ha online tilgang til oppdatert informasjon om aktuelle internasjonale forsvarskontrakter. Etableringen av Epicos-samarbeidet styrker således mulighetene til å realisere norsk forsvarsindustris ønskemål om økt internasjonal markedstilgang.
 
Flyteknisk utdannelse ved videregående skoler
Et mer langsiktig mål med strategien for industrisamarbeidet knyttet til C-130, har vært å sikre fremtidig tilgang på flyteknisk kompetanse. Ettersom Forsvaret de kommende år vil ha betydelig behov for flyteknisk kompetanse, må rekruttering til relevante profesjoner sikres gjennom tilrettelagt undervisning og opplæring i den videregående skole. I dag er det fire videregående skoler som driver flyteknisk opplæring på landsbasis. Mangel på oppdatert undervisningsmateriell har tidligere vært en stor utfordring, men LMA i samarbeid med Lufthansa har bidratt til en helt ny utdanningspakke til bruk i den videregående skole. Denne pakken imøtekommer opplæringsbehovet i forhold til ny teknologi og forventes å både heve kompetansen og øke interessen blant videregående elever til å velge en flyteknisk karriere. Dette vil styrke rekrutteringsgrunnlaget til Forsvaret flytekniske skoler, og således komme både Forsvaret og den videregående skole til nytte.