Avslutter i Tsjad som planlagt
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 19.03.2010
Det norske feltsykehuset i Tsjad avslutter som planlagt sitt oppdrag 15. mai. Feltsykehuset har da deltatt i FN-operasjonen MINURCAT i ett år.
Forsvarsminister Grete Faremo besøkte det norske feltsykehuset i Tsjad i desember 2009.
Regjeringen besluttet i 2008 å deployere et feltsykehus til FNs operasjon i Tsjad for ett år, i tråd med FNs ønske. FNs generalsekretær har imidlertid anmodet Norge om å vurdere en forlengelse av feltsykehuset i Tsjad fra 15. mai til august/september.
- En henvendelse fra generalsekretæren i FN er noe vi tar på stort alvor. Etter at den nye anmodningen fra FN kom, har vi derfor gått nøye gjennom saken på nytt. Vi har gått flere runder og vurdert alternative løsninger. Konklusjonen er likevel at tidspunktet for å starte rekruttering og oppsetning av en ny styrke for å kunne forlenge feltsykehuset ut over 15. mai er passert for flere måneder siden. Derfor kan vi dessverre ikke imøtekomme FNs anmodning denne gangen, sier forsvarsminister Grete Faremo.
- Norge vil alltid prioritere å hjelpe FN og støtte opp om FNs fredsoperative innsats. Vi strekker oss langt og støtter FN tungt økonomisk og med viktige styrkebidrag. For et lite land som Norge krever deltakelse i internasjonale operasjoner imidlertid en rimelig planleggingshorisont og forutsigbarhet. Belastningen på etterspurt personell og styrkebidrag er en hovedutfordring for Forsvaret, sier hun.
Feltsykehuset er en meget avansert og derfor svært spesialisert kapasitet. Det er avhengig av å ha en bemanning på om lag 130 personer for å løse sine oppgaver på en forsvarlig måte og på et akseptabelt sikkerhetsnivå. Blant disse er det en stor andel sivilt personell med ulik type spesialkompetanse.
Stor vekt på FN
Stoltenberg-regjeringen har siden sin tiltredelse i 2005 arbeidet for å øke det norske bidraget til FN-ledede fredsoperasjoner. Dette har gitt seg uttrykk i vårt maritime bidrag i Libanon i 2006, planleggingen av en svensk-norsk ingeniørbataljon til Darfur, og sist og ikke minst det nåværende bidraget til Tsjad. Norge vil løpende være i dialog med FN med tanke på mulige framtidige norske styrkebidrag til aktuelle FN-operasjoner, sier forsvarsminister Faremo.
Meget avansert sykehus
Feltsykehuset ligger øst i landet, nær grensen til Sudan, og sørger for helsetjenester til hele FN-operasjonen i området. Det behandler også pasienter fra humanitære organisasjoner og lokalbefolkningen.
Det norske feltsykehuset har bred kapasitet, blant annet til traume- og akuttmedisin, kirurgi, intensivbehandling, infeksjonsbehandling, røntgen og tannbehandling. Feltsykehuset er meget avansert og Norge har høstet svært stor anerkjennelse fra FN og fra andre bidragsytende land.
- Jeg er svært stolt over hva vi har fått til i det østlige Tsjad og det høye faglige nivå det norske personellet holder.