Historisk arkiv

- Arbeider for bred koalisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Regjeringen er innstilt på å delta i Libya-operasjonen i en bredest mulig koalisjon, med deltagelse fra regionen. Vi arbeider med sikte på å sette inn det norske bidraget i Odyssey Dawn, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Regjeringen sendte mandag seks F-16 kampfly til Kreta. De skal bidra i en internasjonal operasjon for å håndheve FNs sikkerhetsråds resolusjon 1973 om å beskytte den libyske befolkningen.

Inntil videre heter den pågående koalisjonsoperasjonen Odyssey Dawn. Den er en amerikanskledet koalisjon av vestlige land og land fra regionen. Oddyssey Dawn ble iverksatt 19. mars av USA, Storbritannia og Frankrike.

USA har signalisert at de ønsker en overføring av kommandoen til en internasjonal kommandostruktur innen kort tid. Det er fortsatt ikke klart hvordan denne strukturen vil se ut.

- Vi ser nå på mulighetene for å gå inn i denne koalisjonsoperasjonen. Det er helt avgjørende at vi får en bred internasjonal koalisjon med størst mulig deltagelse fra landene i regionen, sier Faremo.

Mange land
I tillegg til Norge har en rekke land foreløpig besluttet eller signalisert deltagelse i en koalisjonsoperasjon, blant annet USA, Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia, Canada, Danmark, Belgia, Nederland, Hellas, Qatar og De forente arabiske emirater.

- Som i alle internasjonale operasjoner vi deltar i, må vi ha full norsk kontroll med hvordan norske styrker benyttes. Det er derfor helt nødvendig at engasjementsregler og operasjonsplaner er på plass før våre fly deltar i operasjonen, sier Faremo.

Forutsetninger
Forutsetningene for å sette de norske styrkene inn i operasjonen er:

  • At de inngår i et effektivt kommando- og kontrollarrangement
  • At vi har tilgang til og godkjent, operasjonsplanene
  • At vi har full norsk kontroll med hvordan norske styrker benyttes
  • At norsk lov og norske folkerettslige forpliktelser legges til grunn for det norske bidraget
  • At norsk personell er underlagt norsk jurisdiksjon
  • At reglene for maktbruk (engasjementsreglene) vurderes som tilfredsstillende i forhold til operasjonens målsetning og sikkerheten for de norske styrkene
  • At norske offiserer vil inngå i kommandokjeden for å sikre at norske styrkebidrag ikke gjennomfører oppdrag som er i strid med norske lover, forpliktelser og begrensninger

- Disse forutsetningene er i tråd med det vi vanligvis legger til grunn for norske styrkers deltagelse i internasjonale operasjoner, sier Faremo.

De norske styrkene har ikke fått orde om å delta. Deltakelse i operasjonen vil måtte avvente ny ordre og forutsetter at kommandosystemet er på plass.

Godt trent og utstyrt
De norske styrkene deltar for å oppfylle alle delene av resolusjon 1973, og vil kunne brukes både i en luft-til-luft rolle og i en luft-til-bakke rolle.
- Jeg er stolt av at det norske innsatsforsvaret har vist at de kan være på plass etter svært kort tid. De norske styrkene er godt trent og utstyrt for oppdraget, sier Faremo.

Det norske bidraget vil foreløpig bli avgitt for en periode på inntil tre måneder. F-16 kampflyene er nå deployert med støtteelementer til Souda Bay på Kreta.

Kostnad
Kostnadene for det norske bidraget forutsettes dekket gjennom en tilleggsbevilgning på forsvarsbudsjettet for 2011. Det foreløpige kostnadsanslaget er 70 millioner kroner, men dette anslaget er kun basert på erfaringstall fra tidligere operasjoner.  I tillegg kommer blant annet kostnader til ammunisjon, som ikke ligger inne i dette anslaget. Når dette tas med vil beløpet kunne bli betydelig høyere. Det må derfor forventes at kostnadsberegningene endres etter hvert som mer detaljert planlegging foreligger.