Historisk arkiv

5,6 mill. til forskning på psykisk helse og veteraner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet tildeler 5,6 millioner kroner til tre forskningsprosjekter på soldater og veteraners psykiske helse i forbindelse med utenlandsoperasjoner.

Forskningen skal avdekke og analysere relevante forhold før, under og etter tjenesten.

– Dette er svært viktig for å fremskaffe den nødvendige kunnskapen Forsvaret og samfunnet trenger for å kunne ivareta våre soldater og veteraner på best mulig måte, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Prosjektene gjennomføres av Forsvarets sanitet, som innen utgangen av 2013 skal levere sluttrapporter med konkrete anbefalinger.

Forsvarsminiister Grete Faremo til stede ved hjemkomstseremoni for MINURCAT II, Tsjad, 27.5.2010. - Foto: Forsvaret
Forsvarsminiister Grete Faremo var til stede ved hjemkomstseremoni for MINURCAT II, Tsjad, 27.5.2010. - Foto: Forsvaret.

Prosjekt 1: Veteraners psykiske helse
Det første prosjektet er en videreføring av en etterundersøkelse av soldater fra Libanon, Irak, Balkan, Somalia og Afghanistan. Undersøkelsen skal beskrive omfang og alvorlighetsgrad av psykiske plager og skader hos personell som har deltatt i utenlandstjeneste. Prosjektet ble startet opp i 2010, og det er avsatt 1,75 millioner kroner til prosjektet.

Prosjekt 2: Arbeid med psykisk helse
Videre skal det igangsettes en studie av soldater før, under og etter innrykk, seleksjon, trening og utenlandstjeneste. Målet er å systematisere det arbeidet som gjøres i forbindelse med psykisk helse, blant annet for å øke nytteverdien av eksisterende undersøkelser. Prosjektet skal starte opp i 2011 og videreføres til 2013. Det er avsatt 1,9 millioner kroner til prosjektet.

Prosjekt 3: Mestring av psykiske belastinger
Til slutt skal det iverksettes et prosjekt som skal styrke dagens system for screening og utvelgelse. Prosjektet innebærer blant annet utvikling av kunnskap som kan belyse sammenhengen mellom biologiske parametre (målbare kroppslige reaksjoner) og mestring av psykiske belastninger. Prosjektet skal gå fra 2011 til 2013. Det er avsatt 1,95 mill. kroner til prosjektet.

Levekårsundersøkelse
I tillegg til de nevnte forskningsprosjektene, skal det gjennomføres en omfattende levekårsundersøkelse blant veteranene. Forsvarsdepartementet har startet arbeidet med å utvikle denne i samarbeid med veteranorganisasjonene.

Følger opp handlingsplanen
Den 2. mai i år la Regjeringen fram 126 konkrete tiltak i handlingsplanen for å styrke ivaretakelsen av personell før, under og etter utenlandstjeneste. Forskning er en viktig del av denne.