Historisk arkiv

Bekreftet leveringsplan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Fremdriften i flyprogrammet og den videre utvikling av industrisamarbeidet sto sentralt i samtalene vi hadde med Lockheed Martin denne uken, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Det var toppsjef for F 35-programmet, Tom Burbage, som ledet den amerikanske delegasjonen. - Lockheed Martin bekrefter at den norske planen om å anskaffe fire treningsfly i 2016 og hovedleveransen av fly fra 2018 er realistisk, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Lockheed Martin anser at de nå har god fremdrift i programmet og at de vil nå de milepæler som er etablert etter justeringene i programmet. Testflygingen ligger foran skjema for 2011 og de mener at denne utviklingen vil fortsette.

- Kongressens vedtak om å øke administrasjonens forslag fra produksjon av 32 fly til 35 fly i 2011 er viktig, sa Burbage. – Økningen og den videre produksjonsopptrappingen er viktig for å sikre et tilstrekkelig volum for våre underleverandører de nærmeste årene.

Det er hittil inngått industrielle kontrakter for om lag 2,2 mrd. kroner i tilknytning til F-35 programmet. Lockheed Martins norske industriplan og motorleverandørens industriplan gir produksjonsmuligheter for norsk industri for om lag 35 mrd. kroner. Planen er basert på produksjon av ca. 3.200 fly til de ni partnerlandene. Dette volumet kan øke ved et eventuelt flysalg til tredjeland. Industriplanen dekker både oppdrag som norske bedrifter vil være alene å konkurrere om og oppdrag som industrien i alle partnerlandene kan konkurrere om. I tillegg ligger det betydelige industrielle muligheter knyttet til utviklingen av Joint Strike Missile and 25 mm kanonammunisjon (APEX).

- Hvis vi lykkes med Joint Strike Missile og APEX vil kampflykjøpet kunne bidra til en verdiskapning i norsk industri på opp mot 70 mrd. kroner over de neste 30 år, sier statssekretær Ingebrigtsen.

Inntjeningen til de involverte norske bedriftene er avhengig av antall fly som er til produksjon. Produksjonen skal i løpet av noen år trappes opp til ett fly om dagen. Dette vil etter hvert gi betydelige oppdrag til de norske bedriftene som er inne i programmet, sa Burbage.

Industrisamarbeidet mellom de ni partnernasjonene i F 35-programmet skjer innenfor prinsippet om ”best value” for å sikre lavest mulig pris på flyet. For at norsk industri skal vinne frem i programmet må de hele tiden bevise sin konkurransedyktighet. Dette innebærer at bedriftene bør ha en langsiktig strategi og finansiell styrke for sin satsing.

- Regjeringens beslutning 7. april om å legge frem forslag om anskaffelse av fire F 35 treningsfly for Stortinget er med på å bekrefte Norges sterke posisjon i F 35-programmet og vi forventer at dette også gir industriell uttelling i tiden fremover, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen. - Lockheed Martin og Tom Burbage har bekreftet at de vil fortsette å arbeide for en norsk industrisuksess i F 35-programmet.