Historisk arkiv

Faremo i møter med EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Norge og EU har i stor grad sammenfallende sikkerhetspolitiske interesser og derfor gjensidig interesse av å stille opp for hverandre, sier forsvarsminister Grete Faremo som møter EUs høyrepresentant lady Catherine Ashton for første gang.

- Norge og EU har i stor grad sammenfallende sikkerhetspolitiske interesser og derfor gjensidig interesse av å stille opp for hverandre, sier forsvarsminister Grete Faremo som møter EUs høyrepresentant lady Catherine Ashton for første gang.

Norge er tredjelandet med det tetteste forholdet til EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk, gjennom våre bidrag til EUs operasjoner. Norge har bidratt til både sivile og militære operasjoner hele ni ganger siden 2003 – sist med en fregatt i operasjon Atalanta i 2009 og 2010. Norge har også deltagelse i EUs stridsgruppekonsept, EU Battle Group, og deltagelse i EUs forsvarsbyrå (EDA).

- EU er en betydelig sikkerhetspolitisk aktør, og det er viktig med tett og løpende kontakt med institusjonene i Brussel, det roterende formannskapet og sentrale EU-land slik at vi har en tett dialog og inngripen med EU innenfor forsvars- og sikkerhetspolitikken. Vi er eneste tredjeland med en slik avtale med EUs forsvarsbyrå og denne er av gjensidig nytte for EU og oss, sier Faremo.

Det er flere tema som skal opp under møtet. – Vi skal ta opp EUs rolle i konflikten i Libya og Nord-Afrika og Midtøsten mer generelt, EUs strategi for Afrikas horn og innsatsen mot piratvirksomhet, den transatlantiske dialogen (EU-USA) effekten av finanskrisen på forsvarssamarbeidet i Europa, sier Faremo.