Historisk arkiv

Forsvaret kjøper indre Kystvakt-fartøyene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Å eie fartøyene selv er både mer økonomisk gunstig og gir en mer fleksibel indre Kystvakt, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Forsvarsdepartementet har besluttet å kjøpe de fem indre Kystvakt-fartøyene i Nornen-klassen som nå leies fra rederiene. – Å eie fartøyene selv er både mer økonomisk gunstig og gir en mer fleksibel indre Kystvakt, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Forsvaret går dermed til innkjøp av de fem fartøyene i Nornen-klassen, henholdsvis “KV Nornen”, “KV Tor”, “KV Heimdal”, “KV Fram” og “KV Njord”. Kjøpet har en kostnadsramme på 477,5 millioner kroner.

Økonomisk og operativt gunstig
Ved å eie fremfor å leie, beregnes en innsparing på 7 mill. kroner etter 11 år og 111 mill. kroner etter 26 år. I tillegg gir det Forsvaret større frihet gjennom å lettere kunne tilpasse Kystvaktens driftsbudsjett i takt med endringer i operative og økonomiske forhold.

Forsvaret inngitt i 2004 kontrakt med Remøy Shipping og Remøy Management om bygging og leie av Nornen-klassen. Nornen-klassen er spesialkonstruert for tjeneste i de indre kystvaktsonene. I avtalen lå det en opsjon for senere kjøp som Forsvaret nå benytter seg av.