Historisk arkiv

De ga sitt liv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Under sitt besøk i Afghanistan denne uken deltok forsvarsminister Espen Barth Eide på en høytidelig minnemarkering av falne soldater i Afghanistan.

Under sitt besøk i Afghanistan denne uken deltok forsvarsminister Espen Barth Eide på en høytidelig minnemarkering av falne soldater i Afghanistan.  Tidligere samme dag gikk to bomber av i Kabul og Mazar-e Sharif hvor over nærmere 60 liv gikk tapt og mange ble såret.

Forsvarsminister Espen Barth Eide ved minneseremoni for falne norske soldater i Mazar-e-Sharif (Forsvarsdepartementet)

(Forsvaret, Kim Gulbrandsen)

- Dagens hendelser minner oss om at sikkerhetssituasjonen i områder hvor de norske styrkene befinner seg til tider er svært vanskelige. Dere er blitt satt på harde prøver og dere har opplevd episoder som har vært risikofylte og tøffe. Det er mennesker som dere som gjør at vi kan løse oppdraget vårt her i Afghanistan. Dere kjenner bedre enn noen andre den risikoen dette innebærer. Dere lever med den hver dag. For dette har dere min, regjeringens og hele det norske folks dype respekt og anerkjennelse, sa Barth Eide.

Forsvarsministeren uttrykte glede over og denne gangen å besøke soldatene i Afghanistan som forsvarsminister. Likeså var han ydmyk i forhold til det ansvaret som følger et slikt oppdrag.

- For meg var det viktig at jeg raskt kunne besøke dere soldater. Det er mitt ansvar å følge dere tett. Det er mitt ansvar å påse at dere opplever tiden i Afghanistan som meningsfull og viktig. Det er mitt ansvar å formidle hjemover den innsatsen dere gjør her i Afghanistan hver eneste dag. Dette ansvaret jeg tar meget alvorlig.

Takket for innsatsen
Videre fortalte han at på en dag som denne, hvor vi samles for minnes avdøde venner og kolleger kjenner han særlig på dette ansvaret.

- Jeg kjenner på det sterke fellesskapet dere har som kolleger og venner. Jeg kjenner på fortvilelsen og savnet særlig de etterlatte hjemme lever videre med. Sorgens vesen, er som Iben Sandemose skriver, noe som ikke går over: «Den tar bare en annen form. En sorg ligner på havet. Til å begynne med er bølgene veldig krappe. Så kommer dønningene, men det blir aldri mer havblikk».

Selv om Barth Eide har besøkt Afghanistan og de norske styrkene en rekke ganger, får han likevel ikke takket og rost de norske soldatene nok for den jobben og innsatsen de gjør.

- Innsatsen dere gjør er imponerende. Gode forberedelser, nøye planlegging og godt materiell er en forutsetning for at dere har klart dere så godt. Godt samhold og kameratskap et annet. Dere har stått på for hverandre, for vår latviske samarbeidspartnere, allierte og ikke minst for de afghanske styrkene. Det gjør stort inntrykk å se engasjementet og seriøsiteten som gjennomgående preger dere som er i tjeneste i Afghanistan, roste forsvarsministeren.

Begynnelsen på slutten
Oppgavene våre i Afghanistan er i endring. Nedtellingen for den internasjonale militære innsatsen slik vi kjenner den i dag, har startet. Det gjelder også for norske styrker. Barth Eide understreket viktigheten av at vi deler denne horisonten.

- I 2013 vil det allerede begynne å se annerledes ut. 2012 blir et slags overgangsår mot 2013. Vi trer mer og mer inn i en støttende rolle for afghanske soldater som skal ta ansvar for egen sikkerhet. Transisjonsprosessen, hvor afghanerne gradvis overtar sikkerheten i eget land, er begynnelsen på slutten, utdypet han.

- Denne veien vi nå går i mot slutten har kostet oss dyrt. Samlet her i dag fylles jeg av sorg og respekt overfor våre soldater og offiserer som har betalt den høyeste prisen for Norges engasjement. De gav det mest dyrbare et menneske har. Ti av våre soldater har gitt sitt liv. Det er med ære og respekt vi sammen minnes våre falne soldater ved å legge ned en krans ved dette minnesmerket, avsluttet forsvarsminister Espen Barth Eide.

Vi minnes dem alle i dyp takknemmelighet.
De vil aldri bli glemt.