Historisk arkiv

Takket soldatene for innsatsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Dere har bred støtte i det norske folk, sa forsvarsminister Grete Faremo til soldatene i Meymaneh, Afghanistan da hun møtte dem torsdag.

Forsvarsminister Grete Faremo møtte de norske soldatene i Meymaneh torsdag 14. april. - Foto: Asgeir Spange Brekke, Forsvaret
Forsvarsminister Grete Faremo møtte de norske soldatene i Meymaneh torsdag 14. april. - Foto: Asgeir Spange Brekke, Forsvaret.

Ifølge en ny undersøkelse Infact har gjort for Forsvarsdepartementet mener over 60 prosent av alle nordmenn at norske soldater bidrar til å øke sikkerheten til det afghanske folk. Om lag halvparten av alle nordmenn mener at soldatene våre bør bli i Afghanistan fram til sikkerhetssituasjonen har stabilisert seg.

- Støtten dere har i det norske folk er bunnsolid. Nærmere to av tre mener også at de norske soldatene utfører oppdraget på en meget god måte. Dette er gode tall!  Måten dere opptrer på i Afghanistan er med på å sikre høy oppslutning om operasjonen. Ta dette til dere, dere har ærlig fortjent det,  sa Faremo sa hun besøkte styrken.

Faremo understreket at soldatene også har regjeringen og Stortinget bak seg.

Forsvarsminister Grete Faremo, NCC Anne Rydning og stabssjef Ingvild JEnsrud i Meymaneh. - Foto: Forsvarsdepartementet
Forsvarsminister Grete Faremo, NCC Anne Rydning og stabssjef Ingvild JEnsrud i Meymaneh. - Foto: Forsvarsdepartementet.

Behov for styrker
Forsvarsministeren trakk også frem en fersk undersøkelse fra Forsvarets Forskningsinstitutt, som viser at befolkningen i Faryab har en positiv oppfatning av sikkerhetssituasjonen i området.

- Det betyr at selv om antallet sikkerhetsrelaterte hendelser øker, og dere som er soldater merker at sikkerhetssituasjonen har blitt vanskeligere, så opplever sivilbefolkningen her i Faryab at sikkerheten er bedret. Det er det viktig å ta med seg, og viser at jobben dere gjør gir resultater, sa Faremo.

De nasjonale sikkerhetsstyrkene blir sett på som viktige sikkerhetsaktører, men flertallet av befolkningen mener ifølge FFI-undersøkelsen at verken politiet eller hæren kan operere på egenhånd: De har behov for støtte fra internasjonale styrker.

Krevende oppdrag
Under besøket til de norske styrkene i Mazar-e Sharif og Meymaneh snakket forsvarsministeren med soldater og offiserer, og fikk ferske inntrykk av situasjonen i området. Faremo fikk blant annet se hvordan de norske soldatene arbeider tett sammen med andre nasjoner for å få best mulig resultat. Norge og Latvia har i flere år delt på oppgavene i PRT Meymaneh. På sykehuset står helsepersonell fra flere land sammen når en pasient skal behandles, og det norske helikopterdetasjementet samarbeider tett med sine amerikanske kolleger.

Besøket til Meymaneh fant sted samme dag som oberstløytnant Siri Skare ble begravet. Hun arbeidet for FN, og ble drept i Mazar-e Sharif 1. april.
- Tapet av Siri Skare var meget tungt. Det minner oss også om at oppdraget deres er krevende og medfører stor risiko. Det er enkeltmennesker det dreier seg om. Dere har bestemt dere for å gjøre en innsats. Takk for at dere gjør en forskjell, sa Faremo til soldatene.