Utvikler seg i riktig retning
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 21.12.2011
- Først når fakta ligger på bordet kan vi sammenligne fra år til år og på tvers av sektorene hvordan arbeidet og gjennomføringen av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 faktisk går, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.
Forsvarsminister Espen Barth Eide og tidligere sjef for NCC19 i Afghanistan, Anne Rydning (Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke)
Regjeringens handlingsplan for gjennomføring av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 1325 (2000) fra 2006 ble i januar 2011 oppdatert og styrket gjennom lanseringen av Kvinner, fred og sikkerhet: Strategisk plan 2011-2013. Planen gir en rekke konkrete oppdrag. Den første statusrapporten for fremdriften i arbeidet er nå ferdig.
Barth Eide er tilfreds med rapporten, først og fremst fordi den nå foreligger, og fordi den vil være et meget nyttig verktøy.
Særlig innen satsingsområdet internasjonale operasjoner har forsvarssektoren stort eierskap. Dette gjelder både innen operasjoner, kompetanseheving og kvinnerekruttering. I tillegg har forsvaret en forpliktelse om å utarbeide retningslinjer for hvordan militære styrkebidrag skal møte seksualisert vold i konflikt.
- Disse oppdragene er valgt fordi de fokuserer på resultater i felt. Det viktigste er at lokale kvinners sikkerhet og deltakelse faktisk blir tatt høyde for når vi planlegger og gjennomfører militære operasjoner, forklarer forsvarsministeren.
Rapporten nevner en rekke tiltak som Forsvaret har igangsatt.
Bidrar i NATO og FN
Norges militære bidrag til ISAF-operasjonen i Afghanistan, Provincial Reconstruction Team, PRT i Meymaneh, konsulterer med lokale kvinner, blant annet for bedre å kunne ivareta deres sikkerhet. Dette gjøres blant annet gjennom en Gender Field Advisor i fulltidsstilling som PRT-sjefens rådgiver, og i tillegg et såkalt Female Engagement Team. Ved ISAF-hovedkvarteret i Kabul fyller Norge stabsoffiserstillingen som Gender Advisor i staben til ISAFs øverstkommanderende.
Norge bidrar også med en stabsoffiser til FNs fredsbevarende operasjon i DR Kongo (MONUSCO) som blant annet bidrar til opplæring av kongolesiske styrker og ledere på tiltak for å forebygge konfliktrelatert seksualisert vold.
- Norge er en pådriver for å gjøre NATOs handlingsplan for SR1325 mest mulig konkret og forpliktende. Blant annet ønsker vi å kunne måle fremdriften i innsatsen for kvinner, inkludere kjønnssensitiv analyse i operasjonsplanlegging og ha et helhetlig rapporteringssystem som også ivaretar kjønnsperspektivet. Utfordringer er knyttet til gjennomføringen av SR1325 på bakkenivået i felt. Her gjelder det å benytte de gode eksempler, slik at medlemsland kan lære av hverandre.
I Forsvaret arbeides det stadig bedre for å rekruttere og beholde flere kvinner. Pliktig sesjon for både kvinner og menn er innført, og det jobbes for å rekruttere de kvinnene som møter der til å gå inn i førstegangstjenesten eller søke befalsutdanning. Det forskes på temaet rekruttering og kultur og holdninger.
Behov for kvinnenes kompetanse
I 2011 er andelen kvinner blant militært ansatte i Forsvaret 8,5 prosent og andelen kvinner i førstegangstjenesten 9,8 prosent.
Forsvarsministeren påpeker at dette langt ifra er godt nok, og at utfordringene rundt kvinnerekruttering til Forsvaret er mange.
- Uansett tiltak vil en betydelig økning i kvinneandelen ta tid å få til. Og når det gjelder arbeidet for kvinner, fred og sikkerhet, understreker forsvarsministeren at menns engasjement i arbeidet er avgjørende. Dette er en sak for Forsvaret, ikke kvinner i Forsvaret. Likevel er det ofte nødvendig å kunne sette inn både kvinnelige og mannlige soldater i arbeidet med å oppsøke lokale kvinner. Dette gjelder ikke minst i Afghanistan, påpeker han.
- En rekke tiltak for å øke kvinneandelen er gjort. Det er likevel viktig å understreke at vi kan ikke legge skjul på at dette er et område hvor vi har utfordringer. Det å utvikle et nytt fagområde, og kanskje til og med snu gammel tankegang og vane, nødvendigvis tar tid. Derfor er det viktig å holde trykket oppe, og synliggjøre det vi gjør, så arbeidet for kvinner, fred og sikkerhet går sin gang og utvikler seg i den retning regjeringen ønsker. Her ønsker vi å bli bedre, avslutter forsvarsministeren.
Se også Fremdrift for kvinner, fred og sikkerhet i 2011 (Utenriksdepartementet)
Se også Hva har Norge gjort for kvinner og fred (Justisdepartementet)