Historisk arkiv

- Hæren holder et meget høyt internasjonalt nivå

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Indre Troms: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte i dag Hærens ledelse. - Hæren har vært gjennom en betydelig personell- og materiellmessig oppgradering de siste årene og holder et meget høyt internasjonalt nivå, sier hun.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på Skjold med sjef 2. bataljon Håkon Warø og brigadesjef Odin Johannessen
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på Skjold med sjef 2. bataljon Håkon Warø (t.v.) og brigadesjef Odin Johannessen (Forsvarsdepartementet)

Forsvarsministeren startet dagen hos Generalinspektøren for Hæren, Per Sverre Opedal. - Vi hadde en nyttig og god diskusjon om Hærens innretning, og ikke minst om veien videre for Hæren, sier Strøm-Erichsen. - Hæren har vært prioritert av denne regjeringen, og det var veldig greit å bli oppdatert på hvordan Hæren har utviklet seg. Nye våpen, kjøretøy og personellutrustning har kraftig forbedret Hærens kampkraft.

Nytt verktøy innen episode- og krisehåndtering
Et av de mange temaene som Strøm-Erichsen og Opedal diskuterte, var den arktiske innsatsstyrken som skal etableres. - For å styrke Forsvarets evne til å reagere raskt og fleksibelt på hendelser i våre nærområder, er det nødvendig å se på hvordan lette kapasiteter fra hele Forsvaret kan trenes, utrustes og settes sammen for å kunne operere i våre nordlige områder. Ulike kapasiteter vil kunne utgjøre grunnlaget for en arktisk innsatsstyrke og derved tilføre Forsvaret et nytt og anvendelig verktøy innen episode- og krisehåndtering, sier forsvarsministeren.

Statsråden fikk også en god innføring i Brigade Nord sine kapasiteter av brigadesjef Odin Johannessen. Sammenbindingstrasseen mellom Mauken og Blåtind skytefelt fikk hun observere fra luften, men ble oppdatert på hvordan traseen gir bedre utnyttelse av begge skytefeltene.

På Skjold viste 2. bataljon frem sine kapasiteter og utstyr, og bataljonsjef Håkon Warø understreket at bataljonen legger vekt på å bli god på den viktigste tjenesten, infanteritjenesten. Forsvarsministeren fikk også se nærmere på deres viktigste stridsmiddel, Javelin systemet. -Bataljonen har vært gjennom ulike utviklingstrinn, men holder fast ved kjernekapasitetene innenfor infanteri og mobilitet under arktiske forhold. De imponerte meg med deres ferdigheter og kunnskap i dag, sier forsvarsministeren. Hun legger til at rammen for en arktisk innsatsstyrke utgjøres av allerede etablerte kapasiteter og avdelinger som skal utvikles til å bli spesielt gode til å håndtere de klimatiske og naturlige utfordringene i vårt nordlige og arktiske miljø. - Det dreier seg derfor ikke om å opprette nye avdelinger, men 2. bataljon på Skjold og Kystjegerkommandoen er eksempler på avdelinger som vil kunne inngå i en kommende innsatsstyrke. Videre arbeid med dette vil inngå som en naturlig del av videreutviklingen av Forsvarets kapasiteter som er beskrevet i den nye langtidsplanen, sier forsvarsministeren.

Hæren i 2013
-Vi har prioritert og satser på Hæren over tid, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med 2. bataljon
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen med 2. bataljon på Skjold (Forsvarsdepartementet)

Hærens budsjett økes også i 2013, og den betydelige styrkingen av Hæren som langtidsplanen legger opp til vil komme i gang allerede da. Det betyr blant annet å starte dreiningen av innretningen av 2. bataljon, og starte videreutviklingen av Panserbataljonen og Telemark bataljon.

Forsvarsministeren roste Hæren for å ha gjort en viktig jobb med omorganisering samtidig som alle har bidratt til daglig drift. - Evne til hurtig innsats er styrende for det som gjøres. Her ser jeg at Hæren tenker fremover og tar gode grep.

Besøkte 139 Luftving
Forsvarsministeren avsluttet dagen hos 139 Luftving, Luftforsvarets hovedbase for helikopter og landets eldste operative flystasjon. Der fikk en orientering fra sjef Geir Gillebo, og hun understreket at hun ser fremover - også for Luftforsvaret. - Luftforsvaret står foran en omfattende omstillingsprosess, hvor planlegging og innfasingen av F-35 har vært, og er, en av drivkreftene. Forsvarspolitikken må baseres på evne og vilje til å treffe beslutninger som sikrer at Norge får mest mulig forsvarsevne ut av hver krone, avslutter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.