Historisk arkiv

Åpnet nordisk veterankonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Våre veteraner bør anerkjennes for å ha vært ute i krevende oppdrag. De har kunnskap og erfaring som bør verdsettes mer enn i dag, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holder åpningstalen på veterankonferansen 2012
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holder åpningstalen på veterankonferansen 2012 (Forsvaret)

Tirsdag 6. november åpnet hun den første nordiske-baltiske konferansen om veteraner. Hovedtemaet for konferansen, som arrangeres i Oslo, er det ansvaret samfunnet har overfor veteranene. Ivaretakelse av familie, veteranen som ressurs, hjemkomstfasen og frivillige organisasjoners arbeid for veteraner er temaer som blir tatt opp.

- I løpet av de neste to dagene skal vi fokusere på de som deltar i internasjonale operasjoner, både soldater, politimenn, leger, dommere og andre. Vi vil gi oppmerksomhet til alle dem som er villige til å gjøre en innsats for det internasjonale samfunnet, sier forsvarsministeren.

Sjef for Forsvarets veterantjeneste generalmajor Robert Mood
Sjef for Forsvarets veterantjeneste generalmajor Robert Mood (Forsvaret)

- I min forrige periode som forsvarsminister satte vi for alvor veteranpolitikk på dagsordenen. Vi så at dette hadde vært et forsømt område gjennom mange år. Vi som politikere er ansvarlig for å sende våre soldater til konfliktområder for å fremme våre verdier og politiske mål. Dette ansvaret slutter ikke når vi ønsker dem farvel.

Strøm-Erichsen understreker at dette er et ansvar som ligger hos hele samfunnet, ikke bare forsvarssektoren.

- De er sendt ut på vegne av sitt land, for å være med å skape sikkerhet for oss alle. Dermed har vi et felles ansvar for å ta godt vare på dem før, under og i etterkant av et oppdrag. Alle sektorer må bidra. Samarbeid er nødvendig på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå, fortsetter hun.

Forsvarsministeren sier at veteranene har rett til et system som kan gi dem støtte og råd; økonomisk, medisinsk eller på andre måter.

Målene med denne konferansen skal være ambisiøse. Vi kommer til å stille oss selv viktige spørsmål. Får veteranene, den anerkjennelsen de fortjener? Gir vi dem den omsorgen de trenger? Skal vi gjøre mer for familiene? I dag tar vi opp disse spørsmålene for første gang i en nordisk-baltisk sammenheng, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Les forsvarsminister Strøm-Erichsens åpningstale her.

Les tale av ekspedisjonssjef Kjersti Klæboe: "Serving those who serve".