Historisk arkiv

Bæreia: Et sted å dele opplevelser og erfaringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

– Forsvarets veteransenter er et viktig sted som allerede betyr mye for mange. Jeg er glad for at stadig flere kommer hit og benytter seg av de gode velferdstilbudene som senteret gir, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Sjef Forsvarets veterantjeneste generalmajor Robert Mood, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, sjef Forsvarets veteransenter oberstløytnant John Petter Bachke
Sjef Forsvarets veterantjeneste generalmajor Robert Mood, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, sjef Forsvarets veteransenter oberstløytnant John Petter Bachke (Forsvarets veteransenter)

Onsdag 14. november besøkte hun Forsvarets veteransenter på Bæreia. Der fikk hun blant annet møte veteraner som benytter seg av senteret.

- Det er alltid hyggelig og lærerikt å møte veteraner og høre deres historier. De har gjort en uvurderlig jobb på vegne av det norske og internasjonale samfunn. De fortjener vår dypeste respekt og anerkjennelse for den jobben de har gjort.

Forsvarsministeren forklarer at Bæreia ikke er et behandlingssted.

- Dette er et tilbud til alle veteraner som trenger et pusterom. Et sted å gå til for å dele opplevelser og erfaringer, glede og sorg, sier hun.

Samler soldater og pårørende
På Bæreia kan Forsvaret også samle soldater som skal reise ut, og de som kommer hjem kan få debrief og oppfølging der. Her er både veteraner og deres familie velkomne. I år ble det for første gang arrangert en barnecamp for barn og unge som har foreldre med bakgrunn i internasjonale operasjoner.

Forsvaret kjøpte veteransenteret på Bæreia fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i 2008.

- Etableringen av Bæreia som et veteransenter var ett av flere skritt regjeringen har tatt for å vise at vi og hele det norske samfunn tar veteranene på alvor, sier hun.

Det er gjennomført en rekke oppgraderingstiltak ved senteret. I 2011 ble det besluttet å rehabilitere hovedbygningen og etablere nybygg til erstatning for forlegningsfløyen og tre boliger. Den betydelige oppgraderingen av bygningsmassen skal føre til at senteret fremstår med en funksjonell og fremtidsrettet løsning. Etter at tilbudskonkurranser er gjennomført, viser mottatte tilbud at godkjent økonomisk ramme ikke er tilstrekkelig for å kunne gjennomføre prosjektet i sin helhet i henhold til godkjent prosjekt.

- Det er svært viktig for meg at målsettingen om at ansatte og brukere ved Forsvarets veteransenter skal tilbys gode forhold for arbeid, velferd og rekreasjon oppnås. Jeg legger også stor vekt på at det skal bli en optimal utnyttelse av senteret. På dette grunnlag er det besluttet å godkjenne at prosjektet kan gjennomføres innenfor økt kostnadsramme, forteller forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Et samfunnsansvar
Videre er Strøm-Erichsen opptatt av at det å ta vare på våre veteraner er et samfunnsansvar.

- Jeg er stolt over det gode arbeidet som blir gjort her på Bæreia og jeg gir meg ikke før alle instanser og etater har den kunnskapen de må ha for å kunne yte veteranene den hjelp og støtte de trenger.

- Det gjelder Forsvaret, det sivile helsevesen, NAV, Statens pensjonskasse, kommunene og fastlegene. Selv om Forsvaret har en viktig rolle som arbeidsgiver, er det et samfunnsansvar å sørge for at soldater som har blitt skadet i tjenesten får hjelp, behandling og erstatning, fortsetter Strøm-Erichsen.

Forsvarsministeren ble under besøket også orientert av representanter for Pilotprosjekt Østerdalen. Pilotprosjektet er ett av 126 tiltak i regjeringens handlingsplan «I tjeneste for Norge». I prosjektet deltar Arbeidsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Forsvaret, Bufetat NAV og kommunene Elverum og Åmot. Målsetningen er å sikre at vi har en modell for samarbeid som sikrer at den enkelte veteran og dennes familie og pårørende får best mulig oppfølging.

- Pilotprosjektet er et nybrottsarbeid. Det krever tålmodighet og aktiv involvering fra de ulike aktørene. Jeg er glad for at vi nå ser konturene av modell for samarbeid og tverrsektoriell oppfølging. Dette er en ordning som vil kunne få stor og varig betydning for våre veteraner, avslutter forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen.