Historisk arkiv

Bred støtte i befolkningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

93 prosent av befolkningen har et godt eller meget godt inntrykk av den innsatsen den norske soldaten gjør i internasjonale operasjoner. – Æren for dette har de fremragende norske soldatene, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

Forsvarsminister Espen Barth Eide ved fremleggelsen av Forsvarets innbyggerundersøkelse

Forsvarsministeren ved fremleggelsen av innbyggerundersøkelsen (Simon Solheim, Forsvaret)

Tallet kommer frem i Forsvarets helt ferske innbyggerundersøkelse.

Han mener at bakgrunnen for den brede støtten i befolkningen er den fremragende innsatsen norske soldater har gjort og fortsetter å gjøre.

Forsvarsminister Espen Barth Eide møtte norske soldater under øvelse Cold Response mars 2012

Forsvarsminister Espen Barth Eide møtte norske soldater under øvelse Cold Response mars 2012 (Forsvarsdepartementet)

- Jeg kan faktisk ikke huske å ha sett så gode tall noen gang. Dette er gledelig, og det er en støtte vi skal forvalte med stort ansvar.

Forsvarets innbyggerundersøkelse har til hensikt å måle befolkningens holdning til det norske forsvaret på en rekke områder. Undersøkelsen blir gjennomført av Ipsos MMI i samarbeid med Forsvarets mediesenter. Det er en positiv økning på nesten alle spørsmålene sammenlignet med 2011.

- Jeg synes det er bra at Forsvaret gjennomfører innbyggerundersøkelsen. Forsvaret er noe som angår oss alle. Kunnskap og forståelse for Forsvarets oppgaver og hvilken rolle Forsvaret spiller i samfunnet er svært viktig for at Forsvaret skal ha legitimitet i befolkningen, forteller statsråden.

Trenger et forsvar
Resultatene viser at 90 prosent mener det er meget/ganske nødvendig med et forsvar i dagens situasjon. 68 % og flertallet av befolkningen oppfatter Forsvaret som en troverdig og ansvarlig virksomhet.

Forsvarsministeren mener at dette er viktig for å opprettholde legitimiteten i samfunnet. Samtidig viser det at det norske folk har fått med seg de nødvendige endringene fra mobilisering til innsatsforsvar.

Norske soldater er villige til å gå inn i krevende og risikofylte oppdrag, for å skape et bedre liv for andre mennesker. De fortjener all den anerkjennelsen den norske befolkningen gir dem. Som forsvarsminister er den godt å se den gode jobben Forsvarets ansatte gjør hver eneste dag legges merke til, avslutter Espen Barth Eide.