Historisk arkiv

Endring av regler for fremmøte i Forsvaret ved krise, konflikt eller krig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarets behov for mobiliseringsdisponert personell er redusert som en følge av omstillingen fra et mobiliseringsforsvar til et innsatsforsvar. Forsvarsdepartementet foreslår derfor at virksomheter med samfunnskritiske funksjoner skal beholde sitt personell i krise, konflikt eller krig.

Forsvarsdepartementet har nå sendt forslag til endringer i vernepliktsforskriften ut på høring.

Omleggingen av Forsvaret har gjort det nødvendig å gjennomgå samarbeidet mellom militære og sivile myndigheter. Det tidligere mobiliseringsforsvaret var basert på stor tilgang til personell som til daglig ikke er tilsatt i Forsvaret. I forslaget til nye regler, skal virksomheter som dekker samfunnskritiske funksjoner i totalforsvaret beholde sitt personell i situasjoner med krise, konflikt eller krig. Tjenestepliktige som innehar nøkkelroller for å opprettholde samfunnskritiske funksjoner, skal normalt gis fritak for fremmøte i Forsvaret.

Eksisterende ordning med fritaksgrupper foreslås avviklet. Fritak for fremmøte foreslås gitt for inntil tre år av gangen for tjenestepliktige som er aktuelle for innkalling til tjeneste i Forsvaret eller planlagt disponert i Forsvarets operative struktur. Tjenestepliktige som ikke er aktuelle for tjeneste i Forsvaret, stilles til disposisjon for arbeidsgiver eller den sivile delen av totalforsvaret.

Fritaksordningen er i dag regulert i Forskrift om fritak for og utsettelse med fremmøte i Forsvaret ved mobilisering. Denne foreslås satt ut av kraft, og de nye bestemmelsene innarbeides i Vernepliktsforskriften.

Høringsfrist er satt til 21. januar 2013. Høringsnotatet er tilgjengelig her.