Historisk arkiv

Forsvarsministeren med på statsbesøk i Polen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Polen er en viktig alliert i NATO og en betydelig samarbeidspartner for forsvarsindustrien, sier forsvarsminister Espen Barth Eide. For første gang under et statsbesøk spiller forsvarsindustrien hovedrollen.

Forsvarsminister Espen Barth Eide og Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak

Forsvarsminister Espen Barth Eide og Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak (Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke)

Hans Majestet Kong Harald og Hennes Majestet Dronning Sonja innledet onsdag 9. mai statsbesøket i Polen. Med i den offisielle delegasjonen er blant annet forsvarsminister Espen Barth Eide, utenriksminister Jonas Gahr Støre og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Under et statsbesøk er det alltid en stor næringslivsdelegasjon med, og dette besøket er intet unntak. Det som er nytt nå, er at forsvarsindustrien for første gang får størst fokus. I tillegg er turisme, energi og moderne arbeidsliv temaer.

- For forsvarsindustrien seiler Polen opp som en meget viktig samarbeidspartner, sier forsvarsministeren. Norsk forsvarsindustri har allerede kontrakter for milliarder av kroner med Polen og fremtiden ser lys ut for nye kontrakter. NAMMO har vært aktive i Polen siden midten av 90-tallet og er en viktig leverandør av ammunisjon til det polske forsvaret. I 2008 kjøpte Polen våpensystemet NSM (Coastal Artillery System) fra Kongsberg Gruppen. Dette kjøpet har blitt utvidet i ettertid, og nå planlegger Polen å investere tungt i luftvern. Kongsberg Gruppen er inne i vurderingene med luftvernsystemet NASAMS.

- Polen er et viktig land for Norge i flere sammenhenger. De er en viktig alliert i NATO med mange av de samme interressene som Norge. Blant annet har vi begge den samme store naboen. Jeg har allerede hatt innledende samtaler med min polske kollega Tomasz Siemoniak. I morgen skal vi møtes igjen og da skal vi blant annet vi snakke om NATOs fremtid etter Afghanistan, Smart defence og missilforsvar, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.