Historisk arkiv

Fra brorskap til team

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det sies ofte at Forsvaret er en maskulin organisasjon. Stemmer dette? Hva kjennetegner slik maskulinitet? Hvordan påvirker det organisasjonen, og rekruttering av økt mangfold?

Bente Sleppen, Forsvarsdepartementet, forsvarsminister Eide, Michael Kimmel, politisk rådgiver Ingrid Johansen Aune

Bente Sleppen, Forsvarsdepartementet, forsvarsminister Eide, Michael Kimmel, politisk rådgiver Ingrid Johansen Aune (Foto: Forsvarsdepartementet)

Dette er spørsmål som ble løftet frem da Forsvarsdepartementet 11. juni inviterte forskere og virksomhetsstyrere på forskningsseminar, med spesielt fokus på maskulinitet(er).

Statsråd Espen Barth Eide innledet, med vekt på mangfold i et kompetanse- og holdningsperspektiv. Han vektla hvordan det brede oppgavespekteret Forsvaret nå møter utfordrer Forsvarets tradisjonelle likhets- og enhetstankegang.

- Her er det ikke homogenitet som kreves, men ulikhet og utfyllende kompetanse. Vi må gå fra brorskap til team, sa han.

Videre uttrykte han en viss bekymring for at Forsvaret kan fremstå som et sted hvor holdninger til mangfold og kjønn risikerer å komme i utakt med samfunnets syn.

- Kjønn og mangfold er sentrale temaer i Forsvarets videre utvikling, som noe som går rett til kjernen av Forsvarets fremtidige kompetansebehov, rasjonale og identitet.

Hovedtaler for dagen var professor Michael Kimmel, fra University of New York, en internasjonalt høyt anerkjent mannsforsker. Hans innlegg var blant annet basert på egne studier av kjønn i USAs væpnede styrker, der han ble brukt som ekspert i en rettssak om kvinners adgang til militære utdanningsinstitusjoner.

- Integrering av begge kjønn er den eneste veien for å normalisere syn både på kvinner og menn, og for å skape grobunn for en mer positiv kulturell utvikling. Han nyanserte også begreper som likhet og likestilling. Likhet må i større grad ses som respekt for og integrering av ulikhet, enn en assimilering og tilsløring. Kvinner og menn er både like og ulike, og målet er ikke en overfokusering på eller utvisking av forskjeller, ei heller en maskulinisering av kvinner, sa han.

Avslutningsvis la ulike forskere innen militærsosiologi frem forskning som går spesielt på det norske forsvaret innen temaet kjønn og mangfold.

Her kan du lese innlegget til forsvarsministeren.