Historisk arkiv

Kompetanse og verdier i forsvarssektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Årets dialogkonferanse for holdninger, etikk og ledelse ble avholdt på Akershus festning i dag. Dialogkonferansene har vært arrangert hvert år siden 2006. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen holdt åpningsforedraget.

- Menneskene er vår viktigste kapital. Derfor vil medarbeiderne stå i sentrum når vi nå skal gjennomføre en ny viktig reform i forsvarssektoren, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

- Vi har gjennomført grunnleggende strukturendringer, vi har faset inn nytt og moderne materiell. Nå står vi foran den tredje fasen i utviklingen av innsatsforsvaret, omstilling og utvikling av kompetanse og personell, sa hun.

- Det er medarbeiderne som skal utvikle taktikken og strategien som løser fremtidens oppdrag. Nå må vi bygge opp den kompetansen vi trenger for å betjene den nye teknologien og utføre de nye oppdragene som Forsvaret har fått.

Og nettopp medarbeiderskap og involvering er viktige temaer for forsvarsministeren når hun nå står i spissen for å utvikle kompetansen i forsvarssektoren.

- For at vi skal klare å rekruttere og beholde dem vi trenger, må vi videreutvikle oss til å bli en moderne kompetanseorganisasjon. Det er vi ikke i dag.

I en moderne kompetanseorganisasjon er forholdet mellom medarbeider og leder preget av utvikling og samarbeid, mer enn styring og kontroll. Det handler om å verdsette, se og anvende den enkeltes engasjement, ansvarlighet, potensial og profesjonalitet.

- Det handler om å ta medarbeiderne på alvor og gi rom for at den enkelte kan utvikle seg og øke sin kompetanse. Det gir den merverdien vi er helt avhengige av, og denne tekningen vil stå sentralt når vi nå skal utvikle forsvarssektoren til en moderne kompetanseorganisasjon. Derfor er medarbeiderskap og lederskap valgt som tema for årets Dialogkonferanse, sa forsvarsministeren.

Avslutningsvis understreket Strøm-Erichsen at medarbeiderskap ikke bare har en ressursmessig side:

- Medarbeiderskap handler også om kultur, verdier og holdninger. Forsvarssektoren utgir et nytt verdigrunnlag, som lanseres her på denne konferansen.