Ønsker fortsatt lav spenning i nord
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 20.11.2012
- Norge ønsker å beholde et fredelig Arktis. Vi vil legge til rette for en bærekraftig utvikling over tid, sier statssekretær Eirik Øvre Thorshaug.
I helga deltok han på den sikkerhetspolitiske konferansen Halifax International Security Forum i Canada, der nordområdene og Arktis var ett av temaene. Hele innlegget hans kan leses her.
Issmeltingen i Arktis har ført til økt interesse for kommersiell bruk av området, blant annet vil skip kunne bruke transportruten gjennom nord-øst-passasjen i lengre perioder enn tidligere. Dette sammenfaller med at de globale maktforhold endres i retning Asia og Stillehavsregionen. I tillegg fører smeltingen til at nye områder åpner seg for blant annet fiske og utvinning av fossile energikilder.
- Disse endringene gir muligheter, men også stort ansvar. Norge ønsker stabilitet i Arktis. Da må vi ha forutsigbarhet og god dialog rundt disse temaene, sier Thorshaug.
Stabilitet viktig
For Norge er NATO og støtten fra allierte en viktig del av denne stabiliteten og forutsigbarheten.
- For oss er NATOs tilstedeværelse i våre nærområder både normalt og naturlig, understreker Thorshaug.
For Norge er det også naturlig med militær tilstedeværelse i nord, med moderne og kapable styrker.
- Vi skal være i stand til å ivareta våre interesser og håndtere utfordringer mot vår sikkerhet, sier statssekretæren.
Norge deltar også i Arktisk råd, et samarbeidsorgan for alle landene som grenser mot Arktis. Dette er en viktig institusjon som tilrettelegger for dialog og åpenhet. En avtale om arktiske søk- og redningsoperasjoner ble underskrevet av de arktiske statene i 2011.
- Vi har også et godt bilateralt forhold til Russland, som vi hele tiden arbeider med å videreutvikle, sier han.
Felles interesser
Statssekretæren hadde også et bilateralt møte med den canadiske forsvarsministeren Peter MacKay.
- Som arktiske stater har vi begge felles interesser og utfordringer i nord. Vi ønsker derfor å utveksle erfaringer om nordområdene, sier Thorshaug.