Tettere nordisk samarbeid enn noen gang
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Nyhet | Dato: 03.09.2012
- Vi har et forsvarspolitisk samarbeid som vi aldri har sett maken til tidligere, sier forsvarsminister Espen Barth Eide etter det nordiske utenriks- og forsvarsministermøtet i Bodø.
- Vi har et forsvarspolitisk samarbeid som vi aldri har sett maken til tidligere, sier forsvarsminister Espen Barth Eide etter det nordiske utenriks- og forsvarsministermøtet i Bodø.
De nordiske utenriks- og forsvarsministrene fikk et situasjonsbilde av nordområdene hos Forsvarets operative hovedkvarter. Fra venstre: NK FOH generalmajor Morten Haga Lunde, finsk forsvarsminister Carl Haglund, dansk utenriksminister Villy Søvndal, svensk forsvarsminister Karin Enström, forsvarsminister Espen Barth Eide, utenriksminister Jonas Gahr Støre, svensk utenriksminister Carl Bildt, islandsk statssekretær i UD Einar Gunnarsson. (Erik Larsen, Forsvarets operative hovedkvarter)
Forsvarspolitisk og materiellsamarbeid
Forsvarsminister Espen Barth Eide sier det nordiske samarbeidet er svært godt, og mener de nordiske landene er blitt viktige leverandører til hverandres forsvar.
- Det er et forsvarspolitisk samarbeid og et materiellsamarbeid mellom de nordiske landene som vi ikke har sett maken til tidligere. For få år siden ville ingen drømt om dette. Vi samarbeider om store investeringsprosjekter på tvers av landegrensene. Vi trener og øver sammen mer enn noen gang. I tillegg deler vi på overvåkingsressurser som gjør at vi alle vet mer enn vi ville ha visst hver for oss, sier forsvarsministeren.
Konkrete eksempler på samarbeid er den norsk-svenske anskaffelsen av artillerisystemet Archer og samarbeid om transportflykapasitet. Norske, svenske og finske jagerfly trener også luftkamp mot hverandre på tvers av landegrensene.
- De nordiske landene har sterk tillit til hverandre, som i stor grad er viktigere enn ulike tilknytninger til NATO og EU. Vi er en foregangsregion i NATO. Når stadig flere land må kutte i forsvarsbudsjettene, er det enda viktigere at vi samarbeider der vi kan, sier Eide.
De nordiske statsrådene ble orientert om søk- og redningsarbeidet hos Hovedredningssentralen for Nord-Norge. (Forsvarsdepartementet)
Inspirasjon til videre arbeid
Statsrådene besøkte Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø, der de fikk oppdateriger om situasjonsbildet i nord. På Hovedredningssentralen fikk de orienteringer om søk- og redningsarbeidet i den nordlige delen av Norge.
- Disse møtene legger grunnlag for de store beslutningene, og vil inspirere til videre samarbeid, sier Eide.
Forsvarsministeren hadde også møter med ledelsen og tillitsvalgte ved Bodø hovedflystasjon om hvordan de best skal klare å få det dyktige persobnellet til å fortsette i Forsvaret når hovedflystasjonen legges ned. Bodø som forsvarsby i fremtiden ble diskutert i møter med ordfører Ole Henrik Hjartøy og representanter fra andre partier og Bodø kommune.