Historisk arkiv

- Gledelig at Nederland bekrefter valg av F-35

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Nederland har i dag bekreftet at de har valgt F-35 som sitt fremtidige kampfly. Beslutningen kommer etter en lengre prosess hvor Nederland har revurdert hele sin forsvarsstrategi og struktur, deriblant fremtidig rolle og bruk av kampfly.

Nederland har allerede mottatt to F-35 testfly, og har nå annonsert at de vil anskaffe ytterligere 35 fly. På bildet rulles det andre nederlandske flyet (AN-2) ut av fabrikken i Fort Worth, Texas i mars i år. (Foto: Lockheed Martin)

Nederland har i dag bekreftet at de har valgt F-35 som sitt fremtidige kampfly. Beslutningen kommer etter en lengre prosess hvor Nederland har revurdert hele sin forsvarsstrategi og struktur, deriblant fremtidig rolle og bruk av kampfly.

- Det er gledelig at Nederland bekrefter valget av F-35. Det åpner for at vi kan begynne mer detaljerte samtaler om samarbeid særlig innenfor fremtidig drift og vedlikehold også med dem, slik vi allerede har gjort med britene. Vi mener også det er positivt at Nederland, til tross for de store økonomiske innstrammingene de må gjøre, prioriterer investeringen i F-35, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nederland har endret sin forsvarsstruktur og redusert sine budsjetter. De har sett på hvilke sikkerhetsutfordringer de står overfor, og gjort en ny vurdering av hvordan de best kan bruke de ressursene de har tilgjengelig. Det har resultert i at de har bestemt seg for færre fly enn det de tidligere antydet.

- Nederland har lenge planlagt å kjøpe hoveddelen av sine fly etter at den norske anskaffelsen er godt i gang. Derfor vil ikke dette påvirke de norske kostnadsanslagene for de flyene Stortinget allerede har godkjent. Vi ser frem til at byggingen av det første norske flyet skal begynne om bare noen få måneder, avslutter forsvarsministeren.

For mer informasjon eller kommentarer, kontakt pressevakten i Forsvarsdepartementet på tlf 23096011 - fdinfo@fd.dep.no eller kommunikasjonsrådgiver i Kampflyprogrammet Endre Lunde på 90853270 - endre.lunde@fd.dep.no

Fakta om den norske anskaffelsen av F-35:

  • Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.
  • Anskaffelsen er beregnet å koste 62,6 milliarder reelle 2013-kroner. De overordnede norske kostnadsestimatene har vært stabile siden 2008.
  • De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse skal leveres i USA i 2015 og de to siste i 2016.
  • Stortinget gav i juni 2013 regjeringen fullmakt til å bestille de seks første flyene i hovedanskaffelsen av F-35 som skal leveres i 2017.