Historisk arkiv

Hedret Korea-veteranene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen deltok torsdag i avdukningen av et minnesmerke for de norske Korea-veteranene fra feltsykehuset NORMASH, som sto i Sør-Korea fra 1951 til 1954.

Forsvarsministeren er sammen med fem av Korea-veteranene i Sør-Korea for å markere at det er 60 år siden våpenhvileavtalen mellom Nord- og Sør-Korea ble inngått.

Forsvarsministeren og de norske korea-veteranene  sammen med representanter fra myndighetene i Uijeongbu ved minneplaten
Forsvarsministeren og de norske korea-veteranene sammen med representanter fra myndighetene i Uijeongbu ved minneplaten (Marita Isaksen Wangberg, FD)

Torsdag 25. juli ble et minnesmerke over feltsykehuset avduket, og parken minnesmerket står i fikk navnet Norwegian Korean War Veterans Memorial Park.

-  Vi er samlet for å markere en viktig historisk hendelse. På dette stedet ble det i mai 1951 etablert et norsk feltsykehus, sa Strøm-Erichsen.

Selve parken fikk også nytt navn til ære for de norske Koreaveteranene
Selve parken fikk også nytt navn til ære for de norske Koreaveteranene, her representert ved Arvid Edvart Fjære, Eilif Jørgen Næss, Aage Kjeldsen, Gerd Semb og Peder Fintland (foto: Marita Isaksen Wangberg).

623 nordmenn tjenestegjorde ved sykehuset, som lå tett opp mot frontlinja. Det behandlet over 90 000 pasienter, både soldater og sivile. Tjenesten ved feltsykehuset er dokumentert gjennom minneboka "Korea i våre hjerter", som i dag ble lansert på koreansk.

- Boka er en samling tekst og bilder som beskriver litt av det som skjedde ved det norske feltsykehuset under Koreakrigen, og forholdet mellom våre land i årene som fulgte, sa Strøm-Erichsen.

Boka om det norske feltsykehuset
Boka om det norske feltsykehuset "Korea i våre hjerter" ble lansert på koreansk (Marita Isaksen Wangberg)

Hun takket både de norske og de koreanske veteranene for innsatsen.

Takket Norge

Viseminister Choi Wan Keun i det sør-koreanske veterandepartementet takket Norge og veteranene.

- Da Koreakrigen brøt ut, hjalp Norge til med å kjempe for friheten og demokratiet i Sør-Korea, og lindret sårede hjerter og kropper gjennom feltsykehuset NORMASH. Takket være den uselviske innsatsen til norske veteraner og andre FN-land, kunne Sør-Korea oppnå både politisk demokrati og økonomisk velstand. Sør-Korea er dessuten blitt en nasjon som er i stand til å gi tilbake hva den en gang fikk, sier han.

Bilateralt møte

Fredag vil forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen blant annet møte sin sør-koreanske kollega. Les mer her.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hilser på Korea-veteran Gerd Elisa Seemb, som tjenestegjorde ved NORMASH i første kontingent i 1951
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hilser på Korea-veteran Gerd Elisa Semb, som tjenestegjorde ved NORMASH i første kontingent i 1951 (Marita Isaksen Wangberg)

Se flere bilder fra besøket her:

Se flere bilder fra besøket her:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.695682557124790.1073741831.112886285404423&type=3