Historisk arkiv

Klare forbedringer i forvaltningspraksisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Riksrevisjonen mener det er klare forbedringer i Forsvarsdepartementets forvaltningspraksis. – Arbeidet vårt har gitt resultater, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Riksrevisjonen har i en oppfølgingsundersøkelse av Forsvarsdepartementets forvaltningspraksis og sporbarhet funnet klare forbedringer siden 2006–2007. Riksrevisjonen konkluderer med at det særlig har vært forbedringer i den løpende styringsdialogen mellom Forsvarsdepartementet og Forsvaret. Rapporten er nå behandlet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som vektlegger at undersøkelsen viser klare forbedringer og at Forsvaret bygger videre på god praksis.

– Forsvarsdepartementet har lagt vekt på forbedret forvaltningspraksis. Det er gledelig å se at både Riksrevisjonen og Stortinget mener Forsvarsdepartementet har god forvaltningspraksis og sporbarhet i de faglige tilrådninger som gis, sier forsvarsministeren.

Økt vekt på sporbarhet i Forsvaret
Riksrevisjonen gjennomførte i 2006–2007 en undersøkelse av Forsvarsdepartementets forvaltningspraksis og sporbarhet, både i prosessen frem mot beslutninger og i iverksettingen og oppfølgingen av beslutninger. Undersøkelsen ble behandlet i Stortinget våren 2008. Riksrevisjonen har gjennomført en rutinemessig oppfølging av denne undersøkelsen.  

Utgangspunktet for undersøkelsen var at faglige tilrådninger i dialogen mellom Forsvarsdepartementet og Forsvaret skal være sporbare i vesentlige saker. Dette er særlig viktig dersom det foreligger ulike syn mellom departement og etat. Det ble lagt til grunn at vesentlige saker bør dokumenteres utover sluttproduktet, slik at det tydelig nedfelles hvordan faglige råd er tolket og håndtert. Riksrevisjonen trekker særlig frem forbedringer innenfor økonomirapporteringen og samhandlingen mellom Forsvarsdepartementet og Forsvaret.

Styrket økonomistyring i Forsvaret
Forsvaret har forbedret prognosearbeidet i økonomirapporteringen. Riksrevisjonens oppfølgingsundersøkelse viser at også selve økonomirapporteringen har blitt bedre. Rapporteringen gir relevant og god styringsinformasjon, både for etaten og Forsvarsdepartementet. Dette danner grunnlaget for en sunn økonomistyring hvor Forsvaret evner å bruke tildelte midler på en effektiv og god måte.

Effektiv bruk av integrert strategisk ledelse
Forsvarssjefen og hans strategiske funksjoner ble i 2003 samlet i Forsvarsdepartementet. Denne organisasjonsformen sikrer effektive arbeidsprosesser, men også økt grad av uformelle, integrerte arbeidsprosesser mellom Forsvaret og Forsvarsdepartementet. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har tidligere understreket at en slik arbeidsform setter store krav til aktsomhet for å unngå at beslutninger blir vanskelige å etterprøve.

 Riksrevisjonens undersøkelse viser at Forsvaret og Forsvarsdepartementet håndterer dette på en hensiktsmessig måte gjennom faste milepæler og gode rutiner. Det er etablert en praksis der uenighet mellom Forsvarsdepartementet og Forsvaret formaliseres gjennom brev og referater.  Dette danner et godt grunnlag for å sikre sporbarhet.

Bygger videre på god praksis
– Samlet sett viser undersøkelsen at det er klare forbedringer i Forsvarsdepartementets og Forsvarets forvaltningspraksis og sporbarhet. Dette er vi svært fornøyd med. Vi skal bygge videre på de gode resultatene som er oppnådd, avslutter forsvarsministeren.