Historisk arkiv

Møtte den sør-koreanske forsvarsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Sikkerhetssituasjonen i denne regionen kan også påvirke situasjonen i Europa, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen etter møtet med sin sør-koreanske kollega Kim Kwan-Jin 26 juli.

Strøm-Erichsen er i Sør-Korea for å være med å markere at det er 60 år siden våpenhvileavtalen ble inngått. 
- Koreakrigen minnet oss om at sikkerhetssitiuasjonen i Asia påvirker sikkerheten også i Europa. Slik er det fortsatt, sier Strøm-Erichsen.

Asia har fått en stadig viktigere posisjon i sikkerhetspolitikken. Regionen har sterk vekst og er i rask utvikling. Samtidig er det tegn til spenning og økende rivalisering. 
- Vi er bekymret over situasjonen i området, samtidig som vi er tilfredse med at situasjonen på Koreahalvøya er mindre intens enn for bare få måneder siden. Med issmeltingen i nord kommer denne delen av verden nærmere oss i Norge. Nye ruter for skipstrafikk kan bli åpnet. Det er også stadig flere nordmenn som bor i Sør-Korea. Vi vil fortsette å følge utviklingen nøye, sier forsvarsministeren.

Den sør-koreanske forsvarsministeren ga henne en orientering om hvordan han ser på situasjonen i området, spesielt forholdet til Nord-Korea.

Norsk feltsykehus
Norge bidro med et feltsykehus under og etter Koreakrigen, fra 1951 til 1954. Fem av veteranene fra den gang er med på markeringene i Sør-Korea. Les mer her.

Den sør-koreanske forsvarsministeren, Kim Kwan-jin, fikk en isbjørn i gave fra Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Den sør-koreanske forsvarsministeren, Kim Kwan-jin, fikk en isbjørn i gave fra Anne-Grete Strøm-Erichsen. (Marita Wangberg)


Forsvarsminister Kwan-Jin takket for det gode samarbeidet med Norge og støtten fra Norge i internasjonal sammenheng,  og sa at han i fremtiden gjerne vil ha et enda tettere samarbeid. Han var også glad for at et koreansk selskap har fått kontrakten på å bygge det nye logistikkfartøyet til det norske Sjøforsvaret.

Statsrådene snakket også om ISAF-operasjonen i Afghanistan, der begge land har styrker. Sør-Korea er ett av NATOs partnerland, og ønsker å samarbeide tett med Alliansen. 

Sendernasjon til FN-kommandoen
Strøm-Erichsen hadde også møte med general James D. Thurman, som leder United Nations Command og den amerikansk-koreanske felleskommandoen i Sør-Korea. FN-kommandoens viktigste oppgave er å overvåke våpenhvileavtalen. Siden 1994 har Sør-Korea hatt kommando og kontroll over de sør-koreanske styrkene i fredstid, men planen er at Sør-Korea skal ta over dette ansvaret også i krigstid fra 2015. USA vil fortsatt lede FN-kommandoen. 

Norge er en av 17 såkalte sendernasjoner til FN-kommandoen. Den har for tiden ikke norsk personell, men norske offiserer deltar regelmessig ved øvelser.
- FN-kommandoen har hatt en nøkkelrolle for å sørge for sikkerhet og stabilitet i området siden den ble opprettet etter utbruddet av Koreakrigen i 1950. En viktig oppgave er å forberede evakuering, også av sivile, dersom det skulle oppstå en situasjon der dette er nødvendig. Det bor i dag rundt 900 nordmenn fast i Sør-Korea, og handel og samarbeid med landet øker. Det er viktig for oss å ha innsikt i FN-kommandoens arbeid, sier Strøm-Erichsen.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte i dag general James D. Thurman, som leder de amerikanske styrkene og FN-kommandoen i Sør-Korea.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte i dag general James D. Thurman, som leder de amerikanske styrkene og FN-kommandoen i Sør-Korea (foto: Marita Wangberg).

Se flere bilder fra besøket her:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.695682557124790.1073741831.112886285404423&type=3