Historisk arkiv

Norges rolle i flernasjonalt forsvarssamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug møtte i dag, Claude-France Arnould, sjefen for European Defence Agency (EDA). – Vår avtale med EDA er med på å styrke norsk og europeisk sikkerhet, sier han.

Thorshaug og Arnould tok blant annet opp samarbeidet mellom Norge og EDA, utviklingen i europeisk forsvarspolitikk og europeisk forsvarsindustri. Et hovedtema var forberedelsene til det kommende EU-toppmøtet i desember, der europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk vil stå sentralt.

Norge signerte en samarbeidsavtale med EDA i mars 2006, og dette er første gang sjefen for EDA besøker Norge. Gjennom samarbeidet i EDA-rammen får Norge et viktig innpass i flernasjonalt forsvarssamarbeid, der europeiske allierte og partnere deltar for å frembringe forsvarskapasiteter som vil styrke både norsk og europeisk sikkerhet.

- Samarbeidet med EDA viktig for å styrke europeisk forsvarsindustri, og det er ikke minst en sentral arena for internasjonalt forsknings- og teknologisamarbeid, sier statssekretæren.

Besøket avsluttes med et seminar for inviterte representanter fra akademia, media, industri og myndigheter i regi av Institutt for forsvarsstudier. Seminaret har tittelen «Enhancing European Defence Capabilities». Møter med Stortingets utenriks- og forsvarskomite og Utenriksdepartementet inngår også i programmet.

Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug møtte Claude-France Arnould, sjefen for European Defence Agency (EDA)
Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug møtte Claude-France Arnould, sjefen for European Defence Agency (EDA). (Foto: FD)