Historisk arkiv

Videreutvikler spesialstyrkene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Den nasjonale beredskapen blir styrket ved å sette MJK på beredskap på Vestlandet. De norske spesialstyrkene skal videreutvikles med en felles ledelse, men lokalisert som i dag og de beholder tilknytningen til forsvarsgrenene. Det vedtok Stortinget mandag.

Den nasjonale beredskapen styrkes.
Den nasjonale beredskapen styrkes. (Foto: Forsvarets mediesenter)

- Regjeringen ønsker å videreutvikle spesialstyrkene, slik at beredskapen styrkes og den høye kvaliteten på norske spesialstyrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Regjeringen vil derfor med virkning fra 1. august 2013 sette Marinejegerkommandoen (MJK) på nasjonal beredskap fra Bergen, slik at de på anmodning kan bistå politiet i løsningen av kontraterroroppgaver.

Spesialstyrkene vil få felles ledelse og samles i ett virksomhetsområde. Dette skal sikre synergier mellom Forsvarets to spesialstyrkeavdelinger.

- De to taktiske spesialstyrke-avdelingene, FSK/HJK og MJK, vil fortsatt være lokalisert og organisert som i dag og vil opprettholde sin nære tilknytning til forsvarsgrenene, understreker forsvarsminister Strøm-Erichsen.

I tillegg har Stortinget fattet vedtak om ny bygningsmasse til spesialstyrkemiljøene både i Bergen og på Rena. På Haakonsvern vil det blir bygget undervisningsfasiliteter og lagre for avdelingens utrustning, kjøretøy og båter i tillegg til kontorer, kostnadsberegnet til 296 millioner kroner. Det vil også bli bygget et nytt bygg for dropp- og fallskjermmateriell på Rena med en kostnadsramme på 108 millioner kroner.

Inngår i nasjonal beredskap
MJKs maritime spesialkompetanse og kapasiteter vil nå inngå i den nasjonale beredskapen.  Denne beredskapen kan også nyttes ved håndhevelsesbistand til støtte for politiet på land. Beredskapen skal ivaretas fra Bergen og kommer i tillegg til beredskapen som Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) ivaretar fra Rena.

- Tiltaket vil totalt sett styrke Forsvarets evne til å bistå politiet i terrorbekjempelse, sier forsvarsministeren.

Spesialstyrkene er selvsagt også en viktig del av den militære kapasiteten for operasjoner både i Norge og i utlandet.

Prosessen
En videre utvikling av Forsvarets spesialstyrker er omtalt i de to siste langtidsplanene for Forsvaret. Et sentralt spørsmål i dette arbeidet har vært hvordan spesialstyrkene best kan organiseres for å få mest mulig effekt av de tildelte ressursene, og være i stand til å møte skjerpede krav til beredskap. Prosessen med videreutvikling av norske spesialstyrker har vært utfordrende. Det har vært mange viktige forhold å ta hensyn til, og et sterkt engasjement knyttet til saken. Forsvarssjefens fagmilitære anbefaling, en grundig vurdering av de fagmilitære anbefalingene i Forsvarsdepartementet, besøk til berørte avdelinger og dialog med tjenestemannsorganisasjonene, har samlet utgjort grunnlaget for regjeringens anbefalinger i Prop. 136 S (2012-2013).

MJK og FSK/HJK er en av de mest spesialiserte delene av Forsvaret. Dette krever derfor en egen ledelse dedikert til videreutvikling av denne kapasiteten.

-En felles ledelse vil forsterke helhetlig styring og effektiv samhandling mellom spesialstyrkene og forsvarsgrenene. Dette vil gi økt kontroll over den totale økonomien og materiellet. Ved å samle spesialstyrkene under én ledelse unngår vi også at det utvikles overlappende og parallelle systemer. Med spesialstyrkene samlet under én ledelse vil dette også gi større fleksibilitet i fordeling og rullering av oppdrag og beredskap, sier forsvarsministeren

Les mer her:
 http://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/pressesenter/pressemeldinger/2013/styrker-den-nasjonale-beredskapen.html?id=723648