Historisk arkiv

Sperren på bruk av klaseammunisjon videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen viderefører sperren på bruk av klaseammunisjon i påvente av en internasjonal avtale.

Pressemelding

Nr.: 54/2006
Dato: 03.11.06

Sperren på bruk av klaseammunisjon videreføres

Regjeringen viderefører sperren på bruk av klaseammunisjon i påvente av en internasjonal avtale.

- Regjeringen vil med dette vise at vi tar arbeidet med å få til en internasjonal avtale om klasevåpen på alvor, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Erfaringer fra konflikter rundt i verden viser at blindgjengere fra klaseammunisjon forårsaker store humanitære lidelser. Vi har derfor bestemt at vi fortsatt vil sperre bruken av denne type ammunisjon i Norge, og jobber for å få med oss andre land i dette arbeidet.

De grundige testene som nylig er blitt gjennomført på Hjerkinn viser at den langtrekkende ammunisjonstypen (DM 662) har en blindgjengerandel like over 1%, mens den kortrekkende (DM 642) ligger godt under 1%.

Den norske beholdningen av klaseammunisjon utgjør i dag ca. 40 prosent av Forsvarets samlede beholdning av artilleriammunisjon, og ble anskaffet til forsvar av norsk territorium og for å oppfylle våre forpliktelser overfor Nato til beredskapslagre av artilleriammunisjon. En umiddelbar utfasing av begge ammunisjonstypene vil innebære en kraftig svekkelse av norsk forsvarsevne, bl.a. fordi alternativene som i dag foreligger er langt mindre effektive. I tillegg vil en slik beslutning ha store økonomiske konsekvenser, både knyttet til anskaffelse av alternativ ammunisjon og til destruksjon av dagens beholdning.

I lys av at det pågår et internasjonalt arbeid for å komme frem til regelverk vedrørende bruk av klaseammunisjon, har Regjeringen likevel besluttet å videreføre sperren på bruk (i praksis et moratorium) for begge typer klaseammunisjon inntil det er oppnådd en avklaring om en internasjonal avtale om klaseammunisjon.