Historisk arkiv

Beredskapsperioden for den nordiske innsatsstyrken innledes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Den nordiske innsatsstyrken (NBG) innleder ved årsskiftet sin seks måneder lange beredskapsperiode med tanke på mulig deltakelse i EU-ledede krisehåndteringsoperasjoner.

- En bedret europeisk evne til krisehåndtering er en styrke for det internasjonale samfunn og dermed for Norge. EU har både i Bosnia og Kongo vist evne til militær krisehåndtering. En videreutvikling av denne kapasiteten gjennom innsatsstyrkene, er positivt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

NBG inngår i EUs hurtige reaksjonsstyrker, som ble aktivert for ett år siden. Styrken består av i alt 1500 personell fra Norge, Sverige, Finland, Estland og Irland, i tillegg kommer støtte- og ledelsesfunksjoner. Den norske kontingenten er på ca. 150 personer og omfatter hovedsakelig sanitets- og transportpersonell. Norsk innsetting av soldater i en EU-ledet operasjon krever en beslutning fra norske politiske myndigheter. 

NBG er også en sentral del av det nordiske sikkerhets- og forsvarssamarbeidet. Det engasjerer det norske forsvaret i et praktisk samarbeid med våre nordiske naboland som kommer i tillegg til samarbeidet vi allerede har innenfor NATOs rammer. Det er i dag ingen klare indikasjoner på hvor styrken eventuelt kan bli satt inn, men EU legger vekt på å bruke styrkene til støtte for FN og da særlig i Afrika.

- Dette er i samsvar med Norges prioriteringer slik det er understreket i Soria Moria-erklæringen. Regjeringen arbeider aktivt for å styrke FNs evne til å lede fredsoperasjoner, og ser EUs innsatsgrupper som et nyttig supplement til FN-ledede styrker, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.