Historisk arkiv

Tettere samarbeid mellom PST og E-tjenesten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Etteretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste skal samarbeide tettere. Derfor opprettes nå en felles analyseenhet som skal arbeide med trusselen fra internasjonal terrorisme.

Foto: Marita I. Wangberg

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (t.v) og justisminister Knut Storberget vil opprette enheten som en to-årig prøveordning.
– Internasjonal terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen er globale trusler som ikke kjenner landegrenser. Dette krever et utstrakt samarbeid mellom etterretnings- og sikkerhetstjenestene både nasjonalt og internasjonalt, sier
de to statsrådene, som i dag har besøkt Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Den 13. oktober 2006 vedtok Regjeringen ny samarbeidsinstruks mellom E-tjenesten og PST. Denne instruksen åpner for at det kan etableres en formalisert samarbeidsordning mellom PST og E-tjenesten innenfor analyse av internasjonal terrorisme.

Etterretnings- og sikkerhetstjenestene i Norge består av Etterretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Både E-tjenesten og PST innhenter og analyserer informasjon om trusselbildet. PST skal forebygge og etterforske blant annet terrorisme, og har i tillegg ansvar for å anbefale ulike politioperative tiltak. NSM har hovedansvaret for defensiv beskyttelse av kritisk infrastruktur, informasjonssikkerhet og personellsikkerhet.

Priv til red:

Kontaktpersoner:
Informasjonsrådgiver Marita I. Wangberg, Forsvarsdepartementet, tlf 23 09 60 23 / 90 51 23 19.
Informasjonsrådgiver Marit Haugen, Justisdepartementet, tlf 22 24 52 02 / 91 10 2129