Historisk arkiv

- Viktig for Hæren å fullføre sammenbindingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Regjeringen foreslår å øke rammen til sammenbinding av Mauken og Blåtind. Den nye økonomiske rammen for prosjektet økes fra 190 mill. kroner til 431 mill. kroner. Forslaget fremmes i St.prp. nr. 55 som legges frem i dag.

Regjeringen foreslår å øke rammen til sammenbinding av Mauken og Blåtind. Den nye økonomiske rammen for prosjektet økes fra 190 mill. kroner til 431 mill. kroner. Forslaget fremmes i St.prp. nr. 55 som legges frem i dag.

Stortinget vedtok i 1997 at skyte- og øvingsfeltene Mauken og Blåtind i Troms skulle bindes sammen for å sikre militære avdelinger muligheten til å gjennomføre nødvendige øvelser. Gjennomføringen av prosjektet har tatt tid først og fremst på grunn av langvarige forhandlinger med reindriften i området. I 2006 ble det enighet mellom staten og reindriftsnæringen om en alternativ trasé som ivaretok både Forsvarets og reindriftens behov.

Økt mobilitet i avdelingene i Hærens styrker og behovet for å trene kombinerte operasjoner i brigaderammen stiller klare krav til et tilgjengelig skyte-/øvingsfelt som ivaretar Hærens behov. Mauken-Blåtind i sammenbundet form ivaretar dette behovet.

Forsvarsbygg har siden gjennomført en grundig revisjon av prosjektet for å sikre at endrede forutsetninger siden 1997 har blitt innarbeidet. Det er innarbeidet endrede myndighetskrav på flere områder og den nye traseen vil også gå gjennom en tunnel for å hindre at man ødelegger reinbeitområdene. Dette har, i tillegg til en betydelig prisstigning i entreprenørmarkedet, ført til at kostnadene har endret seg siden prosjektet ble vedtatt i 1997.

- Sammenbindingen av Mauken og Blåtind er et viktig prosjekt for å gi Hæren nødvendig trening før soldater sendes til skarpe oppdrag i utlandet. Regjeringen foreslår derfor for Stortinget å øke den økonomiske rammen slik at dette snarest kan realiseres ut fra dagens krav, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Forsvarsdepartementet vil i løpet av kort tid fastsette det endelige planprogrammet for den nye traseen mellom Mauken og E6. Forslag til reguleringsplan for den nye traseen blir deretter oversendt til behandling i Målselv kommune.

Priv til red:
For eventuelle spørsmål eller mer detaljert informasjon om alle tiltakene i St.prp. nr. 55, kontakt pressevakt i Forsvarsdepartementet, telefonnummer 23 09 60 11 eller 48 09 18 08 (utenfor kontortid).