Historisk arkiv

Norge og Sverige samarbeider om nytt artilleri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I et tett samarbeid med det svenske forsvaret vil regjeringen anskaffe nytt artilleri til Hæren. Det skal til sammen anskaffes inntil 48 kanoner, 24 til hvert land.

-Dette prosjektet vil gi Hæren et nytt, moderne artilleri til erstatning for det eldre og vedlikeholdskrevende materiellet fra slutten av 60-tallet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen. I prosjektet ligger det også innkjøp av systemer for ammunisjonshåndtering og ammunisjon. Kostnadsrammen for totalprosjektet er 1 820 mill. kroner.

- De nordiske landene har lang tradisjon for nært samarbeid om forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Dette samarbeidet er basert på felles verdier og gjensidig tillit mellom landene. Vi har felles geografi, og opplever i stor grad de samme utfordringene i våre nærområder. Vi har langt på vei de samme sikkerhetspolitiske mål og oppgaver. Og selv om våre land er medlemmer av ulike organisasjoner, er det mye vi kan gjøre sammen, som for eksempel gjennomføre en felles anskaffelse av nytt artilleri til Hæren i Norge og Armeen i Sverige, uttaler forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Flernasjonalt samarbeid er viktig for å opprettholde bredden og dybden i de militære kapasitetene. Et tettere, gjensidig forsterkende samarbeid om utvikling av materiell, styrkeproduksjon og logistikk kan gi betydelige operative, kostnads- og kvalitetsmessige effekter. Særlig er potensialet stort dersom landene anskaffer de samme systemer og materiell. Her har ikke minst de nordiske land felles mål og interesser.

Det norsk-svenske samarbeidet om utvikling og produksjon av et nytt artilleri av typen ARCHER står på mange måter i en særstilling. ARCHER er et godt eksempel på et integrert og langsiktig samarbeid basert på systemlikhet, og omfatter ikke bare samarbeid om utvikling av samme type artillerisystem, men innebærer også et samarbeid om utdanning, trening og øving samt logistikk.

- Samtlige nordiske land deler ambisjonen om å utvikle og fordype det nordiske forsvarssamarbeidet. Den politiske forankringen er betydelig, nå omsetter vi visjonen til konkret handling. Artillerianskaffelsen er et viktig skritt på veien i så måte, avslutter forsvarsministeren.

Regjeringen har i dag lagt fram St.prp. nr. 70 (2008–2009) – ”Om investeringar i Forsvaret”, der dette prosjektet inngår.