Sikrer uavhengig helsetilsyn i utenlandsoperasjoner
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Pressemelding | Nr: 46/2009 | Dato: 11.12.2009
Forsvarsdepartementet og Helsedepartementet skrev i dag under en avtale som skal sikre et uavhengig tilsyn med helsetjenestene som norske soldater får under utenlandsoppdrag.
Forsvarsdepartementet og Helsedepartementet skrev i dag under en avtale (pdf, 45 kb.) som skal sikre et uavhengig tilsyn med helsetjenestene som norske soldater får under utenlandsoppdrag.
– Tilsynet skal sikre at helsetjenestene til norske soldater blir kontrollert, og dermed kvalitetssikre den standarden soldatene har på helsetjenestene under operasjoner i utlandet, sier forsvarsminister Grete Faremo.
Forsvarsminister Faremo og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen signerte avtalen i dag.
Foto: Taral Jansen, Forsvarets mediesenter.
– Jeg er glad for at vi nå kan undertegne denne avtalen om tilsyn med helsetjenester som tilbys norsk personell under militære operasjoner i utlandet. At Statens helsetilsyn nå skal føre tilsyn, vil være et tiltak som bidrar til at personellet i utenlandsoperasjoner og vi her hjemme kan føle oss enda tryggere på at den helsehjelpen som mottas er forsvarlig, sier Strøm-Erichsen.
Deltakelse i utenlandsoperasjoner er en viktig del av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, og stadig flere av Forsvarets medarbeidere vil gjennomføre tjeneste i utlandet.
– Når norske kvinner og menn sendes ut i tjeneste for fred og sikkerhet, skal de være trygge på at de får gode og nødvendige helsetjenester før, under og etter endt oppdrag, sier Faremo.
Tilsyn i utlandet
Avtalen inngås mellom Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, og vil gjelde i tre år.
Formålet med avtalen er å gi grunnlag for, og å regulere tilsyn med helsetjenester som tilbys norsk personell i militære operasjoner i utlandet.
Helsetilsynet har allerede lovebestemt tilsyn med Forsvarets sanitets helsetjenester i Norge.
Styrker rettighetene
Regjeringen har de siste fire årene lagt stor vekt på å styrke veteranenes rettigheter, og dette er et ytterligere tiltak for å sikre at personell i utenlandsoperasjoner blir godt tatt vare på.
– De aller fleste kommer hjem med positive erfaringer, styrket kompetanse og gode minner. Samtidig vet man at deltakelse i operasjoner medfører risiko for at noen kan få både fysiske og psykiske skader. Det er en prioritert oppgave å sikre at norsk personell som tjenestegjør i utenlandsoperasjoner får en rask og forsvarlig medisinsk behandling, sier Faremo.
Bredt veteranarbeid
Stortinget vedtok i vår St.meld. nr. 34 (2008-2009) «Fra vernepliktig til veteran» Om ivaretakelse av personell før, under og etter deltakelse i utenlandsoperasjoner.
Regjeringen vil utarbeide en handlingsplan for å følge opp og konkretisere det videre arbeidet for å styrke ivaretakelsen av veteraner.
Det vil spesielt bli lagt vekt på forebyggende tiltak, kompetansebygging, samarbeid på tvers av sektorer, forskning og utvikling samt tiltak som styrker anerkjennelsen av våre veteraner.