Historisk arkiv

Vurderer konsekvenser av forlenget kampflyprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det flernasjonale utviklingsprogrammet for F-35 kampfly vil bli restrukturert og forlenget med 19 måneder. Forsvarsdepartementet vurderer nå konsekvensene for prosessen i Norge, både med tanke på lokalisering og innfasing av F-35 kampfly.

Vil redusere risikoen
Det amerikanskledede flernasjonale F-35-utviklingsprogrammet, der Norge deltar som ett av ni land, vil bli restrukturert. Den viktigste endringen er at utviklingsfasen forlenges med 19 måneder. Det som nå gjøres er å legge mer ressurser inn for å utvikle og teste flyet, slik at risikoen for leveranseforsinkelser og fordyrelser i produksjonsfasen reduseres.

Forsvarsdepartementet arbeider nå med å vurdere hva restruktureringen vil kunne innebære, både med hensyn til forventet pris, leveranseperiode og den nasjonale beslutningsprosessen.
- Når disse vurderingene er gjennomført vil vi orientere om eventuelle endringer i den videre prosessen, også tidsaspektet, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Ny usikkerhetsanalyse
Forsvarsdepartementet vil i tillegg gjennomføre en ny usikkerhetsanalyse rundt kampflyprosessen, der bl.a. de endringene som nå foretas i programmet vil bli tatt inn. Denne analysen vil være en del av beslutningsgrunnlaget før man starter forhandlinger om kjøp av kampfly. Dette grunnlaget vil også gjennomgå ekstern kvalitetssikring, i tråd med retningslinjene for store statlige investeringer.
Regjeringen vil deretter fremme forslag om fullmakt for kontraktsforhandlinger for Stortinget før oppstarten av andre fase i forhandlingsprosessen (kontraktsforhandlinger).

Lokalisering av flyene
Regjeringen har ennå ikke konkludert når det gjelder lokaliseringen av de nye kampflyene. Forsvarsdepartementet utreder alternativene Bodø, Ørland og Evenes samt kom¬binasjoner av disse. Forsvarsdepartementet gjennomførte i vår en høring om saken, og har fått meget gode og høyst relevante høringsinnspill.

Departementet arbeider i disse dager med å gå gjennom innspillene. Sammen med kompletterende utredningsarbeid vil dette inngå i grunnlaget for regjeringens behandling av lokaliseringssaken. Resultatet av denne høringsrunden og eventuelt ytterligere utredningsbehov vil også kunne innvirke på den videre fremdrift i den nasjonale beslutningsprosessen.

Til Stortinget          
- Norges mål har hele tiden vært å anskaffe flyene i en periode der enhetskostnadene forventes å være så lave som mulig, samtidig som vi sikres den operative kapasiteten vi etterspør – uten at vi overskrider tidspunktet for forventet levealder for vår nåværende kampflyflåte (F-16). Om endringene i USA forandrer på dette bildet arbeider vi nå med å avklare, sier Faremo.