Forsvarssektoren miljøsanerer og forebygger mot miljøskader
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Forsvarsdepartementet
Pressemelding | Nr: 35/2011 | Dato: 06.10.2011
- Vi tar ansvar og rydder opp i forurensning fra tidligere tiders virksomhet. Forsvarssektoren gjør også en omfattende innsats for å forebygge fremtidig forurensning og skade på naturmiljøet, sier forsvarsminister Grete Faremo.
Forsvarssektoren følger opp sitt miljøansvar. Regjeringen planlegger i 2012 å bruke 72 millioner kroner til tilbakeføring av Hjerkinn skytefelt til sivile formål og rydding av 14 utrangerte skytefelt, en økning på 6 millioner kroner fra 2011. Videre planlegges det å bruke 70 millioner kroner på å fjerne forurensede bunnsedimenter i sjøen i Ramsund, en økning på 57 millioner kroner fra 2011. Det planlegges også å bruke til sammen 153 millioner kroner til driftsmessige forbedringer og til investeringer i energistyring og varmesentraler i 2012, en økning på 126 millioner kroner fra 2011.
Rydder skytefelt
Skyte- og øvingsfelt som Forsvaret ikke lenger har behov for skal ryddes for eventuelle blindgjengere og miljøsaneres før de kan avhendes og tilbakeføres til sivile formål. Det største området som ryddes er Hjerkinn skytefelt. Prosjektet ble påbegynt i 2006, og første fase avsluttes i 2012. Feltet skal etter planen være ferdig tilbakeført i 2020. Etter restaurering antas området å kunne legges ut som vernet område etter naturvernloven som tillegg til allerede vernet areal på Dovrefjell.
- Tilbakeføring av Hjerkinn skytefelt er et unikt naturrestaureringsprosjekt i internasjonal sammenheng, sier Faremo.
Rydding av ytterligere 14 skytefelt ble påbegynt i 2009, og arbeidet med disse videreføres i 2012.
Rydder i sjøen
I Ramsund har tidligere virksomhet medført utlekking av miljøgiftene PCB og TBT i sjøen. Kildene på land er dels fjernet og dels sikret mot videre utlekking. I 2012 gjennomføres det omfattende tiltak for å rydde opp i forurensede bunnsedimenter. Målsettingen er å stanse spredning av miljøgifter til vannmassene og redusere opptak i organismer. Målet er å kunne oppheve Mattilsynets restriksjoner på konsum av sjømat fanget i Ramsund.