Historisk arkiv

Regjeringen fullfører langtidsplanen: Fortsatt vekt på satsingen i nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- En betydelig del av budsjettstyrkingen vil bli brukt til å understøtte regjeringens nordområdesatsing, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Med regjeringens forslag til forsvarsbudsjett for 2012 ferdigfinansieres langtidsplanen for perioden 2009–2012 med både bevilgningsopptrapping på 895 millioner kroner og intern ressursfrigjøring i Forsvaret for 1 260 millioner kroner. Bevilgningsøkning, effektiviseringer og organisasjonstiltak styrker forsvarsbudsjettet med 672 millioner kroner i 2012.

- Budsjettstyrkingen går til prioriterte områder i Forsvarets langtidsplan, spesielt i nord. Det betyr økt bemanning, øving og trening for brigaden i Nord-Norge, en stor vinterøvelse i Nord-Norge og innfasing av nye kapasiteter som skal seile og fly mer i nordområdene, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Militær tilstedeværelse i nord er en del av regjeringens nordområdesatsing. Suverenitetshevdelse, myndighetsutøvelse og overvåking er blant Forsvarets høyest prioriterte oppgaver. Avtalen om delelinjen mellom Norges og Russlands havområder i nord danner et godt grunnlag for målet om en fortsatt stabil og en mer langsiktig og bærekraftig utvikling i Barentshavet.

Det planlegges med å bruke i overkant av en milliard kroner på investeringer i bygg og anlegg knyttet til den militære virksomheten i Nordland, Troms og Finmark fylker i 2012. Det er godkjent prosjekter for ca. 600 millioner kroner og planlagt prosjekter for ca. 400 millioner kroner.

Utdrag av budsjettfakta for de tre nordligste fylkene:

Nordland
Budsjettforslaget legger til rette for at Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan oppnår full operativ kapasitet i 2012.

Sjefen for Kystvakten med tilhørende stabsfunksjoner vil være etablert på Sortland ved årsskiftet 2011/2012. Dette vil gi en mer effektiv ledelsesstruktur der kystvaktfaglige råd og beslutninger kan foretas i et sterkt faglig miljø, og bidra til regjeringens satsing i nordområdene.

I 2012 planlegges det å bruke ca. 150 millioner kroner til pågående byggeprosjekter i Nordland, blant annet for å bedre boforholdene for Forsvarets ansatte i Bodø, opprettholde tilstrekkelig kvalitet på banedekket ved Bodø hovedflystasjon og for å oppgradere skytefeltet i Ramsund.

I Bodin leir ved Bodø, i Bjerkvik og på Andøya planlegges det å bruke totalt om lag 40 millioner kroner i 2012 på investeringer i ENØK-tiltak. Tiltakene er til sammen beregnet å redusere utslipp av CO2–ekvivalenter med ca. 2 600 tonn pr. år. I tillegg planlegges det å bruke 13,5 millioner kroner over driftsbudsjettet til å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Nordland. Målet er å redusere energiforbruket med 15 prosent.

Det er planlagt å bruke 70 millioner kroner i 2012 til å fjerne forurensede bunnsedimenter i Ramsund.

Troms
Hæren budsjett styrkes med 183 millioner kroner, som betyr fortsatt økt bemanning og økt øving og trening. Brigade Nords avdelinger i Troms fylke prioriteres.

Bardufoss vil være hovedbase for Forsvarets nye NH-90 helikoptre. Luftforsvarets budsjett foreslås styrket med 84 millioner kroner blant annet for å ivareta innfasingen av NH-90 helikoptrene.  Det første helikoptret planlegges mottatt høsten 2011 og ytterligere fem innen utgangen av 2012. Det er lagt til rette for at Kystvakten kan få operativ effekt av NH-90 helikoptrene allerede i løpet av 2012. Kystvakten i nord prioriteres. Luftforsvaret vil bruke den foreslåtte budsjettstyrkingen til også å øke bemanningen i helikoptermiljøene.

I 2012 er det planlagt å bruke ca. 350 millioner kroner til investeringer i boliger, befalsforlegninger, administrasjonsbygg og skytefelt for å understøtte regjeringens styrking av Hærens virksomhet i Troms. Det er også satt av midler til å rehabilitere mannskapsforlegning, befalsmesse og kinosal i Skjold leir.

Det er i 2012 planlagt å bruke 14 millioner kroner på tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Troms med mål om å redusere energiforbruket med 15 prosent. ENØK-tiltak for kjøp av fjernvarme til Trondenes utenfor Harstad er beregnet å redusere utslipp av CO2–ekvivalenter med ca. 1 200 tonn pr. år.

Hovedvekten av tiltaket for å fjerne sedimenter i tørrdokken på Olavsvern, med samlet kostnad på ca. 6 millioner kroner, gjennomføres i 2012.

Finnmark
I Finnmark er det planlagt å bruke totalt ca. 100 millioner kroner til pågående prosjekter innenfor eiendom, bygg og anlegg i 2012, som blant annet omfatter boliger og to nye stasjoner til grensevakten. Bygging av stasjonen på Svanvik startes opp i 2012.

Det er planlagt å bruke 4 millioner kroner i 2012 på tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Finnmark med målsetting om å redusere energiforbruket med 15 prosent. ENØK-tiltaket for kjøp av varme til Høybuktmoen videreføres i 2012, og tiltaket er beregnet å redusere utslipp av CO2–ekvivalenter med ca. 2 500 tonn pr. år.

For 2012 videreføres tilskuddet til Porsanger kommune med 1,7 millioner kroner. Tilskuddet forvaltes av Kommunal- og regionaldepartementet, og skal bidra til omstillingsprosjekter i tidligere forsvarskommuner, hvor Forsvaret har trappet ned eller nedlagt sin virksomhet.