Historisk arkiv

Handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet

Kjære venner og kollegaer/kjære alle sammen!

Det er en stor glede for meg å kunne være med på å presentere regjeringens handlingsplan for FN sikkerhetsrådsresolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

Som forsvarsminister og kvinne er dette noe jeg brenner for. Skal vi virkelig lykkes i alle ledd i internasjonale fredsoperasjoner så vi ha flere kvinner i Forsvaret. Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 oppfordrer nettopp FNs medlemsland til å øke antallet kvinner i fredsbevarende operasjoner både militært og sivilt.

Kvinneandelen blant befal og vervede i Forsvaret er i dag på under syv prosent. Organisasjonen går dermed glipp av verdifulle bidrag fra den kvinnelige delen av befolkningen. Et av de viktigste tiltakene for å øke kvinneandelen er frivillig sesjon for kvinner, som Stortinget nylig har vedtatt. Til høsten vil alle kvinner født i 1989 bli invitert til sesjon. Dette vil gi kvinner en mulighet til å få informasjon om de gode utdannings- og karrieremulighetene som finnes i Forsvaret.

Forsvaret trenger kvinner. Flere kvinner vil bidra til et bedre, mer mangfoldig og likeverdig Forsvar både hjemme og ute i internasjonale operasjoner. Kvinnedeltakelse i internasjonale operasjoner kan være avgjørende for at vi skal lykkes med oppdragene våre.

Krig og konflikt rammer kvinner og menn ulikt. Derfor er det viktig med bevissthet rundt kjønnsperspektivet i internasjonale fredsoperasjoner. Kjønnsperspektivet er sentralt fordi vår kunnskap om hvordan menn og kvinner i ulike kulturer lever og samhandler, vil innvirke på måten Forsvaret løser oppdragene sine på.

For å skape stabilitet og gjenoppretting av samfunn må man få innpass hos lokalbefolkningen. Lokalbefolkningen består av både kvinner og menn, og for at Forsvaret skal oppnå best mulig effekt i sin oppgaveutøvelse så må man i større grad involvere kvinnene enn hva man hittil har gjort.

I mange samfunn, som for eksempel Afghanistan, har kvinner begrenset handlefrihet. I møte med disse kvinnene har kvinnelige offiserer større spillerom enn sine mannlige kolleger. Får du kontakt med kvinnene får du ofte også ofte kontakt med resten av familien. Kvinner er ikke bare ofre i en konflikt, de er også samarbeidspartnere. Det hjelper også at uniformen fremkaller den nødvendige respekt fra den lokale befolkning.

Ved at både kvinner og menn deltar i militære fredsoperasjoner viser vi dessuten likestilling i praksis. Norge som har lange tradisjoner innen demokrati og likestilling, må gå foran med et godt eksempel internasjonalt.

Forsvarsdepartementet vil pålegge alle Forsvarets skoler og utdanningsinstitusjoner å integrere problemstillinger knyttet til kvinner, fred og sikkerhet i grunnutdanningen. Også før utreise til internasjonale fredsoperasjoner skal norsk personell bli undervist i utfordringene de vil møte i forhold disse problemstillingene.

Denne undervisningen skal inkludere innføringen i FNs ”Code of Conduct for Personell Behaviour”, som er adferdsregler for personell som tjenestegjør i internasjonale operasjoner.

Det skal også gis undervisning i internasjonal rett for alt norsk personell, særskilt i internasjonal humanitærrett og internasjonale menneskerettigheter, herunder kjønnsbasert vold, seksualisert vold og menneskehandel.

Kjønnsperspektivet skal integreres i alle øvingssenarier for internasjonale oppdrag og i forberedelsene til disse. Videre skal Forsvaret inkludere et kjønnsperspektiv i planleggingen av all internasjonal virksomhet.

Regjerings handlingsplan for iverksettelse av Sikkerhetsrådsresolusjon 1325 er en realitet. Jeg vil følge arbeidet med implementeringen av handlingsplanen i Forsvaret nøye. Vi er alle opptatt av at denne planen skal bli noe mer enn bare fine ord.

Takk for oppmerksomheten!