Historisk arkiv

Må forberedes på å møte barnesoldater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norske styrker i internasjonale operasjoner kan risikere å møte barn som blir brukt i ulike roller i konflikt og krig, også som soldater. Det kan bli et etisk dilemma for våre soldater. Kronikk av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norske styrker i internasjonale operasjoner kan risikere å møte barn som blir brukt i ulike roller i konflikt og krig, også som soldater. Det kan bli et etisk dilemma for våre soldater.

I følge Unicef er to millioner barn blitt drept i væpnede konflikter bare de siste ti årene. En million barn er blitt foreldreløse, og 20 millioner har måttet flykte fra hjemmene sine. Til en hver tid blir minst 300.000 barnesoldater helt ned til åtteårsalderen utnyttet i væpnede konflikter. Rundt 120.000 av disse er jenter. Myndighetene i minst seksti land fortsetter å rekruttere barn mellom 16 og 17 år inn i sine væpnede styrker. Enda yngre barn blir rekruttert til ulike styrker i land som Afghanistan, Kongo, Sri Lanka og Sudan.

Barna som er involvert i krig og konflikter blir brukt som blant annet stridende, budbringere, vakter, speidere, bærere, og kjøkkenarbeidere. Noen blir tvunget til seksuelle tjenester. En del blir bortført eller rekruttert med makt. For andre er det en måte å skaffe seg en slags beskyttelse og sosial status, og for noen er det kanskje den eneste måten de kan overleve. Barn blir brukt som soldater blant annet fordi de er lette å manipulere, de forstår ikke farene forbundet med oppgavene og har uklare begreper om rett og galt.

Mer aktuelt
I tidligere operasjoner, som på Balkan og i Midt-Østen, var det lite sannsynlig at våre styrker ville møte barnesoldater. Nå har Norge rundt 770 kvinner og menn i internasjonale operasjoner. Hoveddelen av dem er i Afghanistan, et land der vi vet at opprørsstyrker har rekruttert barn. Norge har også sagt at vi vil øke vårt FN-engasjement i Afrika. I flere afrikanske konflikter har vi sett betydelige innslag av barnesoldater, selv om det er store regionale forskjeller. Sikkerhetssituasjonen for norske soldater er langt mer uoversiktlig og sammensatt i disse landene enn hva vi har vært vant med tidligere.

Dette betyr at våre soldater kan komme til å stå ovenfor vanskelige etiske dilemmaer.
Hva gjør du om troppen din kommer i kontakt med uniformskledde barn som er bevæpnet til tennene?  Eller hvis du ser at lokale militære grupperinger aktivt rekrutterer barn til militære oppdrag? Og hvordan skal man bedømme hva som er barn i andre kulturer, med en annen oppfatning enn vår om når man trer inn i voksen-verdenen?

Umulige valg
Norske soldater er drillet i gjeldende retningslinjer, lover og regler og internasjonale konvensjoner som Norge har ratifisert. Men uansett vil et møte med barn i krig kunne innebære vanskelige dilemmaer for den enkelte. Våre soldater kan komme opp i ekstraordinære situasjoner der de må ta ekstraordinære valg. Dette må vi være bevisste på, og forberede oss for.

Vi vet at barn med våpen er like farlige som voksne med våpen. Kanskje er de enda mer utilregnelige enn eldre soldater. De kan mangle normer for hva som er rett og galt, de er ofte indoktrinert av eldre ”foresatte” og kan være påvirket av rusmidler. I utgangspunktet er vi opplært til å beskytte barn. Det er en motstander vi ikke ønsker å skade. Men hvis en konfliktsituasjon oppstår, er retten til selvforsvar et viktig prinsipp. Jeg er ikke i tvil om at hvis norske soldater må ta i bruk makt mot barn, så er det fordi det er eneste utvei.

Forberedes
Jeg tror ikke det er noe enkelt svar på hvordan vi i internasjonale operasjoner skal forholde oss til barnesoldater. Men det som er helt klart er at vi som er beslutningstakere har et ansvar for å sørge for at alle soldater og offiserer er utdannet til å håndtere slike utfordrende situasjoner. Vi må ha klare engasjementsregler for oppdragene vi skal delta i, og soldatene skal være godt kjent med dem. Bare noen sekunders nøling kan være forskjellen på liv og død. Denne trusselen kan vi ikke undervurdere.
Holdninger og etikk er en viktig del av den militære utdanningen til personellet i Forsvaret. Soldater og offiserer som skal delta i internasjonale operasjoner blir kurset før de reiser ut, blant annet i samarbeid med Redd Barna og Røde Kors.

Fokus på holdninger
Regjeringen utarbeidet i 2006 en handlingsplan for gjennomføring av FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, og ønsker med det å styrke, koordinere og systematisere den norske innsatsen for internasjonal fred, sikkerhet og demokrati.

For å sette forsvarsansatte i stand til å håndtere utfordrende etiske problemstillinger har vi også utarbeidet en handlingsplan for holdninger, etikk og ledelse. Handlingsplanen omfatter 23 konkrete tiltak. For eksempel skal respekten for krigens folkerett og etikk sitte i ryggraden fra man begynner i Forsvaret. Etikk handler ikke bare om plikter og konsekvenser. Det handler vel så mye om at vi som mennesker har karakter og holdninger til å stå i mot lettvinte løsninger og brudd på regelverket i kampens hete. En god soldat har som en del av sin identitet at noen handlinger ikke er forenelig med rollen han eller hun har.

Konferanse
26. mars arrangerer Forsvarsdepartementet, Forsvarets skolesenter og flere frivillige organisasjoner en konferanse om barnesoldater, som jeg har tatt initiativ til. På konferansen vil sivile og militære aktører diskutere temaet barnesoldater. Spesialrådgiver Jan Egeland vil snakke om FNs tilnærming, og en tidligere barnesoldat forteller om sine erfaringer. En del nordmenn, både sivile og militære, har arbeidet i områder der barnesoldater blir brukt, og det er viktig at vi utveksler erfaringer for å være best mulig rustet for utfordringene som kan komme.

Når jeg som forsvarsminister sender ut norske styrker til internasjonale operasjoner, vil jeg være trygg på at de er satt i stand til å takle de dilemmaene som måtte komme.

(Publisert i VG, 26. mars 2007)