Historisk arkiv

- Lykke til med det viktige Aden-oppdraget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens tale fra avskjeden da KNM Fridtjof Nansen seilte fra Haakonsvern/Bergen til Adenbukta 1. august 2009.

Kjære mannskaper!

Det er veldig kjekt å være her sammen med dere på denne store dagen, hvor dere setter kursen mot Adenbukten og Afrikas horn. Nå er dere klare for å seile ut og delta i den maritime EU-styrken i operasjon Atalanta.
Jeg vet at dere har forberedt dere godt. Dere har vært gjennom en grundig opptrening, og fregatten har fått en rekke oppdateringer og justeringer. Jeg vet at det har vært meget hektisk, og at dere alle har stått på og jobbet hardt.  Men, nå er altså dagen her. Fregatten står klar med et svært dyktig mannskap, og med våpen og utstyr spesielt tilpasset oppdraget dere skal løse.
Skipssjefen deres – Ole Morten Sandquist – uttalte nylig i et intervju med Forsvarets forum at:
 ”Jeg er glad i jobben min, og akkurat nå ville jeg ikke byttet den for noe i verden”.

Jeg håper og tror at mange av dere tenker og føler det samme. Dere skal være stolte av jobben deres! Jeg håper dere gleder dere til utfordringene og ser frem til dette viktige oppdraget. Dere skal vite at jeg også er stolt av dere, og at både Regjeringen og Stortinget står bak dere når dere nå reiser ut for å verne om både norsk og internasjonal skipstrafikk.
Jeg vil veldig gjerne besøke dere i løpet av oppdraget, og håper anledningen byr seg.

Mannskapet her på fregatten gjør en fantastisk jobb, og en viktig jobb både for Norge og det internasjonale samfunnet. Jeg skjønner godt at det kan være krevende for de som blir igjen hjemme – både rent praktisk, med alle oppgaver som dermed faller på en selv – men kanskje aller mest mentalt. Dere skal i alle fall vite at vi gjør alt vi kan for at mannskapene skal være trygge, og at de har den beste opptreningen og det beste utstyret de kan ha i forhold til oppdraget. Jeg vet også at det er lagt stor vekt på å legge til rette for at de skal ha mulighet til å kontakte dere hjemme og holde dere oppdatert.

Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.
Generalinspektør i Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter.


Kjære mannskap;
Oppdraget dere skal løse er viktig. Det har skjedd en drastisk økning i antall piratangrep utenfor kysten av Somalia.
 Nye tall fra Det internasjonale maritime byrå viser at det fra i fjor til i år er blitt mer enn dobbelt så mange piratangrep i verden.
Mellom januar og juni i år ble 240 båter angrepet av pirater. 31 skip ble kapret, 561 besetningsmedlemmer ble tatt som gisler. Seks personer ble drept av piratene.

Det er dette bildet dere skal reise ned til. Det er ikke vanskelig å se at det er behov for dere.

Som en stor skipsfartsnasjon er det naturlig at Norge deltar for å stanse piratene og sørge for at alle skip igjen kan seile trygt på verdenshavene. Ikke minst ønsker vi å bidra til å sikre at forsyningene fra blant annet FNs matvareprogram kommer frem til Somalia. Deler av befolkningen er helt avhengige av FN og det internasjonale samfunnet for å få mat på bordet. Likevel kaprer piratene skipene fra FN som skal bringer inn forsyninger til deres eget folk. Dette viser ikke bare hvor kyniske piratene er. Det viser også at oppdraget dere skal ut på gir mening, ikke bare for vår egen del, men også for lokalbefolkningen i området.

Somalia er på mange måter blitt det man kaller en ”failed state”, en stat som har brutt helt sammen og står uten noen reell overordnet autoritet. Store deler av landet er i krig med seg selv. Den humanitære situasjonen er nærmest katastrofal.
Sist uke ble dessverre en Røde Kors-ansatt i Mogadishu, skutt og drept. Han ble et tilfeldig offer for den økende volden i Somalia.
President i Røde Kors, Sven Mollekleiv uttalte i den sammenheng at Somalia akkurat nå er verdens farligste sted å befinne seg.
Dette er en kompleks situasjon, som ikke kan løses av den militære styrken på havet alene. Utfordringene må løses på land. Men den maritime operasjonen er svært viktig for å sikre at piratene ikke får fritt spillerom. Operasjon Atalanta viser at vi tar problemene på alvor.

For meg, og regjeringen, har det vært viktig at Norge også skal bidra militært til det afrikanske kontinentet. Derfor sender vi en fregatt til Somalia nå. Derfor sendte vi også et feltsykehus til Tsjad i vår, og vi bidrar med offiserer både i Kongo og andre afrikanske land.
For slik er situasjonen i verden blitt: Vi trygger ikke lenger vår sikkerhet ved å bare være til stede i Norge. Vi må engasjere oss i krisene som rammer andre deler av verden. Mest fordi vi har en forpliktelse til å hjelpe andre. Men også fordi disse krisene kan påvirke oss.

Nå skal altså fregattene våre være til stede både i Barentshavet og i Adenbukten.  Det er svært ulike utfordringer og oppgaver, men målet er det samme: Sikkerhet og stabilitet, også til havs.

Den svenske forfatteren Gustav Lindblom sa en gang at
”Sjømannen ber ikke om medvind. Han lærer seg å seile”.
Dette sitatet synes jeg er en fin oppsummering av hva Sjøforsvaret står for.

Det er første gang Norge sender en fregatt ut i denne typen oppdrag, og det vil nok dukke opp ting underveis som dere må lære dere hvordan dere skal løse. Men dere kan definitivt seile, og jeg vet at dere er godt rustet til å takle de utfordringene som måtte komme.
Jeg er sikker på at KNM Fridtjof Nansen vil være et viktig bidrag i kampen mot den omfattende piratvirksomheten i Adenbukten.
Jeg ønsker dere lykke til med oppdraget!