Historisk arkiv

- Viktig med samarbeid og dialog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Forsvaret og industrien er viktige for hverandre, med en helt klart gjensidig nytte, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen da hun åpnet Forsvars- og sikkerhetsindustriens leverandørseminar.

Forsvars- og sikkerhetsindustriens leverandørseminar og minimesse 2. – 3. september 2009


Åpning ved forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen


Det er en glede for meg å få lov til å åpne årets Forsvars- og sikkerhetsindustriens leverandørseminar. Jeg er sikker på at årets seminar vil bli like interessant og utbytterikt som fjorårets. Det er også alltid en glede for meg å få møte representanter fra den norske forsvarsindustrien.

 
Det har vært et mål for denne regjeringen at Norge skal bli en av verdens ledende, innovative, dynamiske og kunnskapsbaserte økonomier. Innenfor de områder hvor vi har fortrinn. Næringslivet er avhengig av at det føres en økonomisk politikk som sikrer konkurranseevnen. I Soria Moria-erklæringen legger regjeringen vekt på å gi næringslivet stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser. Staten skal være engasjert i partnerskap med næringsliv og arbeidstakere. Norge skal være et godt land å drive næringsvirksomhet i. 

 
Jeg kan ikke understreke ofte nok at Forsvaret og industrien er viktige for hverandre. Med en helt klart gjensidig nytte. Denne regjeringens målsetning var derfor at samarbeidet mellom Forsvaret og Forsvarsindustrien i større grad skulle utvikles og brukes til beste for begge parter. På den ene siden kan et slikt samarbeid nyttes til best mulig å imøtekomme og dekke de behov Forsvaret har. På den annen side kan dette samarbeidet bidra til en økt nasjonal verdiskapning og utvikling av et konkurransedyktig næringsliv.

 
Regjeringens næringsstrategi, presentert gjennom St. meld. nr. 38, er et uttrykk for denne målsetningen. Og jeg er glad for at vi nå ser at strategien omsettes i praksis.

 
Gjennomføring av tidlig dialog, identifisering av samarbeidsprosjekter og etablering av møteplasser. Dette har vært og vil fortsatt være tre viktige og sentrale elementer i arbeidet med å styrke og videreutvikle samarbeidet mellom Forsvar og industri.
Selv om dette seminartet i første rekke er et internt seminar som skal legge til rette for nettverksbygging innen forsvarsindustrien, er det også avsatt tid til en åpen dag.
Her kan representanter fra Forsvaret og departementet komme og knytte kontakter, møte bedrifter og se hva de har å vise frem.  Altså nettopp en slik møteplass som næringsstrategien legger opp til. 

 
Regjeringen har levert hva vi lovet i Soria Moria. Nå er det opp til Forsvaret og industrien selv å utvikle og videreføre samarbeidet. Dette seminaret er helt klart et viktig ledd i et slikt samarbeid.


Det er også viktig at bedriftene innenfor norsk industri klarer å samarbeide seg imellom. Uten et slikt samarbeid vil dere stå dårlig rustet til å møte utfordringene fra konkurrerende industri og de krav som Forsvaret stiller som kunde.
Jeg ønsker dere et fortsatt godt og gjensig utbytterikt samarbeid med hverandre og med Forsvaret. Lykke til med årets seminar!