Historisk arkiv

Afghanistan før valget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- vellykket nasjonsbygging må komme innenfra

Bergens Tidende skrev 11. august en artikkel som ga inntrykk av at jeg ”innser at krigen går i feil retning”. Jeg vil tvert i mot si at det har skjedd mye positivt i Afghanistan siden forrige presidentvalg, skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i denne kronikken.

I Norge tar vi frie og åpne valg for gitt, men dette er langt fra noen selvfølge i Afghanistan. Landet står foran sitt andre presidentvalg noen sinne, og afghanerne er for første gang ansvarlige for gjennomføringen av et valg. Et godt gjennomført valg er viktig for den innenrikspolitiske situasjonen og for å sikre legitimitet til de afghanske myndighetene. Den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAFs oppgave er å støtte de afghanske myndighetene.

Nå, bare noen dager før valget 20. august fører den vanskelige sikkerhetssituasjonen i landet til at mange valgsteder trolig ikke kan åpnes. I følge FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, blir det jobbet intenst med å få åpnet så mange valglokaler som mulig. Eide regner uansett med at det totale antallet vil bli høyere enn de 6000 valgstedene som var i funksjon under presidentvalget i 2004. FN erkjenner at valgprosessen ikke er av vestlig standard, men at valgkampen likevel har gått over forventning bra.

Bergens Tidende skrev 11. august en artikkel som ga inntrykk av at jeg ”innser at krigen går i feil retning”.  Jeg vil tvert i mot si at det har skjedd mye positivt i Afghanistan siden forrige presidentvalg for fem år siden, til tross for at det har vært en økning i antall krigshandlinger og hendelser med selvmordsbombere. Jeg er enig med den nylig avgåtte kontingentsjefen i Afghanistan, oberst Fauske, som sier at oppslagene i media altfor ofte fokuserer på det negative og at ”det er altfor få oppslag på det andre som skjer i Afghanistan. Ting som ikke kunne skjedd om ikke vi var her”.

La meg vise til noen eksempler:
I 2008 begynte 400,000 jenter på skolen for første gang, og i år var dette tallet økt til 500,000. I slutten av 2009 vil 2,5 millioner jenter gå på skolen. For fem år siden var det ingen. Barnedødeligheten er redusert med en fjerdedel siden 2002. 7,7 millioner udetonerte miner er blitt uskadeliggjort. 90 prosent av befolkningen har i dag tilgang på helsetjenester – mot bare ti prosent i 2001. Veier og generell infrastruktur er blitt betydelig forbedret.

Mange utfordringer gjenstår. Sikkerhetssituasjonen er krevende i hele Afghanistan, spesielt i sør og øst. For tiden gjennomfører afghanske sikkerhetsstyrker omfattende operasjoner, særlig sør i Afghanistan, hvor både ISAF og afghanske styrker har hatt betydelige tap. Spesielt de siste månedene har det vært en økning i antall internasjonale soldater som har mistet livet. Dette betyr ikke at ISAF har mislykkes med sin tilstedeværelse i landet, men må også ses i sammenheng med at ISAF og de afghanske styrkene har økt sin tilstedeværelse for å få kontroll i nye områder, blant annet for at det skal kunne gjennomføres valg.

Den økte opprørsaktiviteten, og det at stadig flere afghanere begynner å bli utålmodige over at sikkerhetssituasjonen ikke ser ut til å forbedre seg vesentlig, har imidlertid ført til at ISAFs ledelse nå er i ferd med å gjøre endringer i måten operasjonene blir gjennomført på. Den nye øverstkommanderende for ISAF, general Stanley McChrystal, sier at det viktigste er å vinne befolkningens tillit. Han vil derfor legge enda større vekt på å unngå sivile tap, blant annet ved å trappe ned bruken av flyangrep. McChrystal ønsker også et betydelig tettere samarbeid mellom afghanske sikkerhetsstyrker og ISAF. Det blir jobbet med å finne nye måter å bekjempe narkotikaproduksjonen på. Det internasjonale samfunnet ser også i stadig større grad på regionen under ett. Situasjonen i Pakistan, spesielt i grenseområdene, er avgjørende for utviklingen av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan.
 
Sikkerhet er og blir en forutsetning for å kunne bygge og utvikle en nasjon, men ISAF alene kan ikke legge til rette for fred og stabilitet i Afghanistan. NATOs nye Afghanistan-strategi innebærer blant annet økt fokus på både sivil og militær innsats.

En viktig del av den norske innsatsen i Afghanistan framover vil dreie seg om å styrke afghansk kapasitet og eierskap på alle nivåer. Vi skal trene og støtte afghanske sikkerhetsstyrker slik at de selv kan skape fred og stabilitet i landet sitt. På den måten kan man redusere det internasjonale militære nærværet på sikt. I dag deltar enheter fra den afghanske hæren i de fleste planlagte militære operasjoner, og leder flertallet av disse. På sikt ønsker vi at de afghanske styrkene blir i stand til å lede alle operasjoner på egen hånd, og at de norske soldatene kun skal ha en støttende rolle.

I tillegg til opplæring og trening, vil Norge støtte utviklingen av egne utdanningsinstitusjoner i nord. Norge vil også bidra økonomisk til støttefondene for den afghanske hær og FNs arbeid til støtte for det afghanske politiet.

Nå før valget beskytter de afghanske sikkerhetsstyrkene, støttet av ISAF, presidentkandidatene slik at de kan bevege seg fritt. Mye vil bli gjort for å sikre valgstedene. Det er fortsatt usikkert hvordan Taliban og andre opprørsgrupper vil opptre i forbindelse med valget. I enkelte områder har Taliban kommet med trusler mot de som møter opp ved valglokalene, og de har oppfordret til å boikotte valget. I andre områder har det kommet mer forsonlige signaler.

De norske styrkene gjør en formidabel innsats. I Faryab, og spesielt i Ghowrmach, drives det daglig operasjoner for å vinne tilbake områder som afghanske myndigheter ikke har kontroll over. Nylig tok den afghanske hæren sammen med den norske stabiliseringsstyrken kontroll over et verksted som ble benyttet til å lage veibomber. Disse eksplosivene er en av de største truslene mot militært personell og lokalbefolkningen i området, hvor flere har mistet livet i bombeeksplosjoner.

Våre spesialstyrker i Kabul gjennomfører daglig operasjoner sammen med afghanske sikkerhetsstyrker. De avdekker våpenlagre og forhindrer stadig nye angrep mot afghanske myndigheter og sikkerhetsstyrker. Norges bidrag til den samlede internasjonale innsatsen er viktig, og blir høyt verdsatt av afghanske myndigheter og våre allierte.

De norske styrkene skal ha all honnør for den innsatsen de gjør for å hjelpe det afghanske folk med å ta over ansvaret for sin egen sikkerhet. På denne måten vil afghanerne bli i stand til selv å bygge opp landet sitt, og utvikle et godt styresett – blant annet gjennom en vellykket valgprosess. Vellykket nasjonsbygging må komme innenfra. Det er både FN, NATO og afghanerne enige om.

(Publisert i Bergens Tidende 18. august 2009)