Historisk arkiv

Aftenposten og kampfly

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

I sin leder 17. mars viser Aftenposten til den amerikanske riksrevisjonen, GAO, som er bekymret for kostnadsøkninger og usikkerhet knyttet til JSF-programmet. Dette synspunktet har GAO fremført de siste fire årene, og det har lenge vært vel kjent for oss, skriver statssekretær Espen Barth Eide i Aftenposten.

I sin leder 17. mars viser Aftenposten til den amerikanske riksrevisjonen, GAO, som er bekymret for kostnadsøkninger og usikkerhet knyttet til JSF-programmet. Dette synspunktet har GAO fremført de siste fire årene, og det har lenge vært vel kjent for oss. At det blir gjentatt i årets rapport, gjør det ikke til et nytt standpunkt, slik Aftenposten synes å tro. Faktisk er GAOs kritikk noe mildere i år enn tidligere.

Det er GAOs oppgave å være kritisk til store statlige investeringer. Slik sett er GAO en støttespiller for oss som kjøper. Det kommer imidlertid ikke frem noe i årets rapport som endrer vårt syn på de kostnadsberegningene vi har gjennomført. Tvert imot, en rekke av de usikkerhetsmomentene som GAO peker på, har også vi tatt inn i våre beregninger.

Vi har mottatt et pristilbud på 18 milliarder for 48 fly fra amerikanske myndigheter. Det har imidlertid hele tiden ligget fast at Norge ikke kommer til å skrive noen endelig kontrakt med JSF før om flere år, når utviklingen av flyet er kommet lenger, og produksjonen er mer stabilisert. Dette forventes å redusere den økonomiske usikkerheten. Det er derfor en fordel for oss at vi ikke trenger å få levert fly før i perioden 2016-2020, men samtidig kan forhandle allerede nå.

Vi vil kjøpe et best mulig fly til en lavest mulig pris. Prisen for flyene har nær sammenheng med antall produserte enheter, hvilken modell man velger og når man faktisk trenger dem. Vi får en lavere pris for fly som skal leveres i 2016, enn for fly levert i for eksempel 2012.
Forsvarsdepartementet følger JSF-programmet meget tett, og vi tar inn over oss alle de faktorer som påvirker usikkerhetsbildet.

Jeg vil samtidig minne om at hovedgrunnen til at Regjeringen har anbefalt Stortinget å gå for Joint Strike Fighter er at denne kandidaten best oppfyller de operative krav vi har satt til det som skal være Norges kampfly helt fram mot 2050. Jeg konstaterer at Aftenposten, som inntil i fjor høst syntes å vite at JAS Gripen NG ikke bare var billigere, men også operativt best, nå har valgt å konsentrere seg om prisen. Dét er i hvert fall et fremskritt.

Publisert i Aftenposten 22. mars 2009.