Historisk arkiv

Åpnet Akershusfestlighetene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- Opprinnelig ble festningene laget for å holde folk ute. Vi ønsker å invitere dem inn. Det synes jeg Stiftelsen Akershus festning for Kunst og kultur har gjort på en strålende måte med sommerens program for Akershusfestlighetene, sa politisk rådgiver Ragnhild Mathisen da hun åpnet Akershusfestlighetene 2009.


Kjære alle sammen,

Jeg synes Akershus festning er ett av Oslos vakreste områder. Vi har alle ruslet rundt på plenene, beundret utsikten, betraktet de gamle murene og reflektert over historien.

Festingen er vakker.
Men den er ingenting, om den ikke er levende.

Opprinnelig ble festningene laget for å holde folk ute.
Vi ønsker å invitere dem inn.

Det synes jeg Stiftelsen Akershus festning for Kunst og kultur har gjort på en strålende måte med sommerens program for Akershus-festlighetene.

Denne regjeringen satser på kultur.
Også i Forsvaret.

For noen uker siden la forsvarsministeren og kulturministeren sammen frem en stortingsmelding nettopp her i Ridehuset. Stortingsmeldingen heter ”Kultur å forsvare”, og viser regjeringens satsing på kultur i Forsvaret frem mot 2020. Det er første gang kulturfeltet i Forsvaret er blitt løftet frem og synliggjort på en slik måte.

Vi ønsker å vise flere at Forsvaret har en viktig rolle i norsk kulturliv. Stortingsmeldingen viser at regjeringen vil styrke spesielt festningsverkene, forsvarsmuseene og Forsvarets musikk i årene som kommer.

Vi vil ha sikrere, vakrere og mer levende festninger, der folk kan samles for å ha gode opplevelser.
Vi vil ha mer tilgjengelige museer, med tidsaktuelle og varierte utstillinger.
Vi vil ha flere dyktige musikere, og flere konserter for korpsene.

Alle disse tingene er representert her inne på Akershus festning. Festningen er en storslått arena for konserter, utstillinger og forestillinger. Det er også en verdig ramme for høytidelige seremonier.

I sin innledning til fremleggingen av stortingsmeldingen sa kulturminister Trond Giske at det er mange kulturministre i regjeringen – det er mange statsråder som er opptatt av å fremme kulturen innenfor sitt felt. Forsvarsministeren er en av dem. Samtidig tror jeg at det er mange kulturministre i og rundt Forsvaret, som vil vise hva Forsvaret står for.

I en tid hvor Forsvaret får færre - og ikke flere adresser, blir den kulturelle delen av Forsvaret stadig viktigere som vårt ansikt utad.  Det er en vesentlig del av den nasjonale kulturarven. Men det er viktig at den blir nettopp det – en arv, noe som blir gitt videre.  

Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon – FAKT – og Stiftelsen Akershus festning for Kunst og kultur gjør en stor jobb for å utvikle kulturtilbudene på festningen og dermed åpne dem opp for et større publikum. Sommerens program er et godt eksempel:
I festningens ånd mikses gammelt og nytt. Solid og spenstig. Tradisjonelt og moderne.

Vi skal få se og høre alt fra Shakespeare og Det norske solistkor til Sondre Lerche og Aleksander Rybak. Det blir utekino og kammermusikkfestival. Og ikke minst troll og spøkelser.

Jeg gleder meg til sommeren på Akershus. Denne sommeren skal jeg ikke bare jobbe her, men også prøve å ta meg tid til opplevelsene, pausene, pustehullene.

Kulturvenner,
Gratulerer med dagen, og lykke til med sommerens program.