Historisk arkiv

Et fremtidsrettet forsvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Det har vært bred enighet om omstillingen av Forsvaret, og vi har i dag et fremtidsrettet forsvar, godt tilpasset de sikkerhetspolitiske utfordringer vi står overfor, skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i VG.

Av forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Henrik Hovland kommer med et kraftig angrep på norsk forsvarspolitikk i VG 15. mars. Ikke minst går han til felts mot den allmenne verneplikten, som han ønsker å erstatte med et gjennomprofesjonalisert militærvesen.

En bred debatt er helt nødvendig for et godt forsvar, og Hovland er en tydelig stemme i denne debatten. Denne gang mener jeg imidlertid at Hovland bommer.

Bredt engasjement ute
I strid med hva Hovland synes å mene, er Norge en betydelig bidragsyter til internasjonale operasjoner. Målt pr. innbygger er vi blant de største militære bidragsyterne i Afghanistan. Våre styrker gjør en meget god jobb og fyller viktige roller. Om få måneder vil vi ha rundt 1000 mannskaper i utenlandsoperasjoner, herunder ca 300 i Afrika (i Tsjad og utenfor Somalia-kysten).

Jeg vil likevel understreke at et godt forsvar ikke først og fremst kan måles i hvor mange vi sender ut. Forsvarets primæroppgave er å ivareta utfordringer i egne nærområder. Regjeringen har trappet opp innsatsen i nordområdene og fått stort gjennomslag i NATO for fornyet oppmerksomhet om sikkerhetsutfordringer i alliansens nærområder.

Stor oppslutning om verneplikten
Verneplikten, slik den i dag praktiseres, fungerer meget godt. Forsvaret rapporterer om en bedre vernepliktsmasse enn noensinne. Vernepliktige fyller mange operative funksjoner. Noen går videre til en militær karriere, noen verver seg til internasjonale operasjoner, og svært mange overføres til Heimevernet etter førstegangstjenesten. Påstanden om at førstegangstjenesten er en sistegangstjeneste er derfor feilaktig.

Det har vært bred enighet om omstillingen av Forsvaret, og vi har i dag et fremtidsrettet forsvar, godt tilpasset de sikkerhetspolitiske utfordringer vi står overfor.

Publisert i VG 22. mars 2009.