Historisk arkiv

Flerbrukshallene på Setermoen fikk arkitekturpris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

- God arkitektur for oss er nyskapende og fremtidsrettet arkitektur, men først og fremst en arkitektur som er tilpasset Forsvarets behov, sa forsvarsminister Grete Faremo da hun delte ut Forsvarsbyggs arkitekturpris for 2009 til flerbrukshallene på Setermoen.

Forsvarsminister Grete Faremo utdeler Forsvarets arkitekturpris for 2009
VINNEREN: Forsvarsminister Grete Faremo (t.h.) delte ut prisen til prosjektleder i Forsvarsbygg Torfinn Nilssen (i midten). Daglig leder Tor Pedersen i Borealis Arkitekter (t.v.) (foto: Helge Andersen).

Les mer om utdelingen av prisen her:
http://www.forsvarsbygg.no/newsread/news.asp?docid=11704

Utdeling av Forsvarsbyggs arkitekturpris 2009
12. november 2009

Av forsvarsminister Grete Faremo

Kjære arkitekturvenner, forsvarsvenner og forsvarsbyggere.

Det er gledelig for meg å bli invitert til utdelingen av Forsvarsbyggs arkitekturpris. Spesielt hyggelig er det å få lov til dele ut prisen. Ikke minst fordi den på en forbilledlig måte følger opp Regjeringens arkitekturpolitikk.

Arkitektur defineres som ” vitenskap som gjelder planlegging og kunstnerisk utforming av byggverk, anlegg, bruksting og annen byggemåte.”

En mer poetisk definisjon er Goethes ”Arkitektur er frossen musikk”.

Her på Arkitektmuseet befinner vi oss midt i et slikt ”frossen musikk”- arkitektur, og vi har vel alle kjent på hvordan vi blir påvirket av den arkitekturen vi har rundt oss. Eller for å si det med Winston Churchill: ”Vi former våre bygninger, deretter former de oss”.

Forsvaret tar arkitektur på alvor. Uansett definisjon. Bare i 2009 er det bevilget 2.2 milliarder kroner til investeringer i eiendom, bygg og anlegg i forsvarssektoren. 
Eiendomsporteføljen omfatter rundt regnet 4,7 millioner kvm, innbefattet kulturhistoriske eiendommer og 14 nasjonale festningsverk.

God arkitektur for oss er nyskapende og fremtidsrettet arkitektur. Men først og fremst en arkitektur som er tilpasset Forsvarets behov. Med Forsvarets behov tenker jeg først og fremst på soldatenes behov. Ikke minst i disse tider, hvor mange av dem sendes ut i farefulle oppdrag.

Men god arkitektur i seg selv er ikke nok. Skal vi lykkes med de nødvendige endringene i Forsvarets organisasjonsstruktur, må vi få på plass hensiktsmessig eiendom, bygg og anlegg til riktig tid. Bare slik gir vi soldatene våre den beste treningen og utdanningen.

Jeg registrerer med glede at Forsvarsbygg også tar sitt samfunnsansvar på alvor når dere ønsker å integrere miljø- og energivennlige løsninger i arkitekturpolitikken. Utdelingen av arkitekturprisen viser også hvilken vekt som legges på betydningen av arkitektonisk kvalitet.

Flerbrukshallene på Setermoen
Vinner av Forsvarets arkitekturpris 2009: Flerbrukshallene på Setermoen

Jeg sa at god arkitektur er nyskapende. Forsvarsbyggs arkitekturpris 2009 går til et bygg med en spennende, innovativ arkitektonisk løsning. Bygget rommer ulike funksjoner for så vel teoretisk utdanning som praktisk trening. Det er lett å se at det er bygget for fremtidens Forsvar, og at Forsvarbygg her har utviklet et nytt og spennende konsept.

Vi ser også at brukeren har stått i fokus. Både soldatenes generelle og spesifikke behov er ivaretatt.

Dette kan jeg selv bekrefte. For da jeg besøkte anlegget som del av mitt første møte med Hæren, traff jeg mange fornøyde og motiverte soldater. Ikke minst på grunn av de praktiske og fleksible arkitektoniske løsningene de var omgitt av. Bygget rommet svært mange forskjellige funksjoner. Her får soldatene sin utdanning, her utføres vedlikehold av kjøretøy og annet materiell, her finner vi depot og kontorer for befal. Alt under samme tak. Dette bidrar uten tvil til en effektiv utdanning og en økt operativ evne.

Jeg vil berømme Forsvarsbygg for den evnen de her har vist til å skape funksjonelle og gode løsninger. Løsninger som også kan endres ved behov og over tid.  Løsninger som er forut for sin tid og fremtidsrettet. Miljø- og energikravene er godt ivaretatt i dette multifunksjonelle bygget.

Anlegget er også godt plassert i forhold til omgivelsene. Alt i alt har Forsvaret og Hæren med dette fått en flott arena for læring og trening.

Jeg gratulerer Flerbrukshallene på Setermoen med Forsvarsbyggs arkitekturpris 2009.

 

Les mer om prisen her: http://www.forsvarsbygg.no/newsread/news.asp?docid=11702