Historisk arkiv

God forsvarspolitikk å flytte FOH til Reitan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde, og regionen forventes å være av sentral betydning også i fremtiden. Tilstedeværelse i nord er derfor av vital betydning for Forsvaret, skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nordområdene er regjeringens viktigste strategiske satsingsområde, og regionen forventes å være av sentral betydning også i fremtiden. Dette har blant annet å gjøre med klimaendringer, ressurser i havområdene og uavklarte grensespørsmål. Tilstedeværelse i nord er derfor av vital betydning for Forsvaret.

Styrking av Hæren, styrking av Kystvakten og etableringen av Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø er blant tiltakene som viser at Forsvaret satser tungt i denne regionen. Beslutningen om å flytte hovedkvarteret har altså ikke noe å gjøre med verken dårlig arbeid fra Rogalands-politikere eller fra FOHKs side.

I forbindelse med at FOH formelt ble opprettet på Reitan 1. august i år, har spørsmål knyttet til flyttingen blitt reist i Rogalands avis.

Forsvaret er avhengig av å ha en tydelig ledelse og klare kommandolinjer. Beslutninger må kunne tas og iverksettes i høyt tempo. Det å samle Forsvarets operative hovedkvarter på ett sted, gir oss et hovedkvarter som effektivt kan lede operasjoner og større øvelser nasjonalt i tillegg til å følge opp styrkebidrag i operasjoner i utlandet.

Flyttingen vil også gi store driftsmessige besparelser – ikke minst ved at antall fjellanlegg i drift reduseres.
Samtidig som vi samler de operative kommandoene på ett sted, har også forsvarsgrenene konsentrert aktiviteten sin på færre steder, og lokalisert sine øverste sjefer der de har størstedelen av sin virksomhet. For å etablere et robust og tydelig ledelsesnivå i forsvarsgrenene, har således generalinspektøren for Hæren flyttet med sin stab til Bardufoss, generalinspektøren for Sjøforsvaret til Bergen og generalinspektøren for Luftforsvaret til Rygge.

Mange har fryktet at det vil bli en stor utfordring for FOH å sikre seg tilstrekkelig kvalifisert personell. Så langt ser det ut til at de har bekymret seg unødig. Søkningen til Reitan er god, og ca. 95 prosent av stillingene er allerede besatt. Sjefen for FOH har tidligere denne uken uttalt at han er svært tilfreds med kompetansen til personellet ved FOH.

Som Rogalands avis selv slår fast i sin leder 5. august: Flyttingen til Reitan får ingen konsekvenser for videreføringen av Joint Warfare Center (JWC), slik NATOs kommandostruktur nå er organisert. Norges vertslandsforpliktelser for JWC vil ivaretas fullt ut også i fremtiden.

Denne Regjeringen tar Forsvaret på alvor. Vi ønsker et Forsvar med god balanse mellom budsjetter, struktur, ambisjoner og operativ evne. Og med et klart fokus på nordområdene. Derfor har vi kraftsamlet Forsvarets operative ledelse og lokalisert den til de områdene som har de største strategiske utfordringene, og samtidig frigjort midler til økt operativ virksomhet. Det er god forsvarspolitikk – og effektiv utnyttelse av Forsvarets og samfunnets ressurser.

(Rogalands avis, 7. aug. 2009)